bener

Udbina

Odbor za proslavu Dana hrvatskih mučenika na Udbini

odbor za udbinu(Krasno, 30.6.2015.) - Odbor za proslavu Dana hrvatskih mučenika održao je u utorak 30. lipnja u svetištu Gospe od Krasna svoj redoviti godišnji sastanak u cilju priprema za proslavu Dana hrvatskih mučenika koji se već četvrtu godinu obilježava u zadnju subotu u kolovozu, a ove godine spada na 29. kolovoza. Ovogodišnjoj proslavi prethoditi će trodnevnica koju će predvoditi fra Miljenko Stojić član Hercegovačke franjevačke provincije odnosno vicepostulator postupka mučeništva fra Lea Petrovića i 65 subraće. Prvog dana trodnevnice u srijedu 26. kolovoza nakon večernje mise će se predstaviti katalog kipara Kuzme Kovačića vezan za oltarni reljef koji će do tada biti dovršen i kojim će se zaokružiti gradnja Crkve hrvatskih mučenika. Trećeg dana trodnevnice 28. lipnja će se prikazati film o ubijenim hercegovačkim franjevcima. Ovogodišnje misno slavlje će predslaviti domaći biskup dr. Mile Bogović a očekuje se blizu 10 tisuća hodočasnika. Kako je istaknuo čuvar svetišta mons. Rogić već se preko web stranice najavljuju hodočasničke skupine.

Misnom slavlju će prethoditi križni put s Krbavskog polja i crkve sv. Marka Groba a predvoditi će ga fra Miljenko Stojić uz sestre milosrdnice, čija predstavnica s. Veronika Popić će i ove godine prinijeti svijeću u procesiji. Nakon mise koju će od 11 do 13 sati prenositi HTV bit će i nastup crkvenog zbora i klape s Brača pod vodstvom Stipe Vrandečića. Povodom Dana hrvatskih mučenika tiskat će se plakat i kalendar, a o detaljima će se sve čuti na konferenciji za tisak koja će se održati 21. kolovoza u 11 sati u Gospiću.

 Sastanak je održan pod predsjedanjem gospićko-senjskog biskupa mons. dr. Mile Bogovića uz radno vodstvo predsjednika Odbora mons. mr. Tomislava Šporčića kao i članova odbora, župnika i dekana udbinskog i čuvara svetišta Crkve hrvatskih mučenika mons. mr. Tomislava Rogića, ekonoma biskupije vlč. Nikole Turkalja zaduženog za ekonomsko tehnička pitanja, Ivana Prpića Špike koji je uz mons. Šporčića zadužen za liturgijsko-glazbeni dio, Zvonka Ranogajca zaduženog za medijsko-promidžbeni dio a na sastanku je prisustvovao i kancelar biskupije mr. vlč. Marinko Miličević.
Nakon pozdrava biskupa Bogovića kancelar Marinko Miličević je pročitao zapisnik s prošlogodišnjeg sastanka nakon čega su dani naglasci na prošlogodišnje slavlje uz prijedloge za ovogodišnju proslavu.

Tags: Udbina, CHM

Ispis E-mail

Pretraživanje stranice