bener

Udbina

Kalendar hrvatskih mučenika za 2016. u znaku oltara „Slava hrvatskih mučenika“

gs naslovnica kalendara slava hrvatskih mucenikaGospić, 3. pro. 15.

I ove je godine, 11. godinu za redom Ordinarijat u Gospiću izdao Kalendar hrvatskih mučenika koji je ove godine u znaku oltarnog reljefa u Crkvi hrvatskih mučenika autora Kuzme Kovačića. Naziv je reljefa “Slava hrvatskih mučenika” a svrha idejnog rješenja je da sva hrvatska stratišta i grobišta poveže s Isusovom žrtvom i s njegovim uskrsnućem.
Pod vjerničkim i pod umjetničkim vidom, Kuzma Kovačić je taj plan uspješno ostvario. Na naslovnoj stranici prikazan je reljef u cijelosti, a za pojedini mjesec donose se detalji koji imaju neku unutarnju vezu s tim mjesecom. „Reljef prikazuje zemaljski i nebeski prostor. Zemaljski prostor, povijesnu stvarnost, čine tri simbolička prizora najvećega stradanja Hrvata kroz povijest. To je Krbavska bitka na središnjem reljefu, na lijevoj strani Bleiburg i stradanje na križnom putu, a na desnoj Vukovar i stradanja u Domovinskom ratu... Cijeli nebeski dio ispunjen je velikim mnoštvom mučenika. ... Sjaj mučeničkih života, zemaljsku i nebesku stvarnost mučeničke Hrvatske izrazio sam sjajem koji prožima čitav reljef“ - kaže Kuzma.


Reljef „Slava hrvatskih mučenika“ pokazuje da mučenička vremena u našoj povijesti nipošto nisu prazna i nesadržajna, „vrijedna zaborava“, nego da ih treba urezati u „tvrdu stinu“, što je umjetnik i učinio. Autori fotografija su Damir Škomrlj i Tomislav Rogić, cijena kalendara je 10 kuna, a može se naručiti u Ordinarijatu u Gospiću ili u svetištu Crkve hrvatskih mučenika na Udbini, kao i Ćirilometodskoj knjižari u Zagrebu, Kaptol 29.

Ispis E-mail

Pretraživanje stranice