bener

Udbina

Blagoslovljene nove orgulje na Crkvi hrvatskih mučenika

udbina org koncert na udbini kolaudacija(Udbina, 25.8.2016.) - U četvrtak 25. kolovoza na drugi dan trodnevne duhovne priprave za proslavu Dana hrvatskih mučenika na Udbini misu je predslavio biskup u miru Mile Bogović u suslavlju šibenskog biskupa i donedavnog upravitelja udbinskog svetišta Tomislava Rogića, čuvara svetišta Josipa Šimatovića, predvoditelja trodnevnice don Bože Barišića, mons. Jurja Jerneića, i više svećenika. Propovijedao je don Božo Barišić, glazbom je misu uzveličao župni zbor uz orguljsku pratnju Kristine Dragičević, a tijekom mise nove orgulje je blagoslovio biskup Bogović. Nakon mise o nastanku orgulja je govorio njihov stvaratelj mons. Jerneić a na kraju je kraći orguljski koncert održao vlč. Josip Vidas, student 2. godine orgulja na Papinsko institutu za crkvenu glazbu u Rimu, ujedno svećenik Krčke biskupije.

Biskup Bogović na početku je blagoslovio orgulje, posljednji ukras udbinskog nacionalnog hrama uz pomoć čuvara svetišta Josipa Šimatovića. Propovijednik, don Božo Barišić drugog je dana trodnevnice progovorio o Blaženoj djevici Mariji, prvoj pravoj vjernici i uzoru svjedočenja, žrtvovanja i darivanja. Kad bi nam pričala o svojim iskustvima vjerojatno ju ne bi doživjeli kao kraljicu sa žezlom, već kao običnu ženu iz susjedstva. No i ona je ipak bila drugačija, jer je Bog prekinuo njezine planove i zatražio odgovor i veliko povjerenje, na što je ona odgovorila pozitivno. Pristala je biti oruđe u Božjim rukama te je učila korake onoga koji je rekao ja sam put, istina i život. Propovjednik je Mariju vidio kroz više uloga, kao ženu iz Nazareta koja nas uči šutnji i osluškuje Božje riječi, kao ženu iz Betlehema koja nas uči prisnosti i blizini, kao ženu iz Kane Galilejske koja plijeni poslušnošću i predanjem te kao ženu na Kalvariji koja postaje majkom Crkve i svakog od nas. Ona nas uči praštanju te nam daje siguran putokaz nade, zaključio je svoju propovijed don Božo.
Mons. Jerneić je predstavio povijest nastanka ideje i realizacije orgulja za CHM koje je završio za 3 godine uz pomoć umirovljenog svećenika Stjepana Bakrana, svog brata kao i tvrtke Škrabl iz Rogaške Slatine. Prva faza je trenutna, dok će se u drugoj fazi postaviti i viseći dio na koru kada će one zasvirati u 100.-tnom sazvučju. Orgulje sada sviraju u 40 postotnom intenzitetu. Instrument ima dva manuala, pedal i 24 registra., od koji desetak još nisu u funkciji. Na kraju je održana kolaudacija orgulja odnosno kratki koncert vlč. Josipa Vidasa koji je izveo djela Bacha, Francka, Regera i Vierna.

udbina blagoslov novih orgulja

POslušajte kako to izgleda. Amaterski snimak mons. Mile Pecića.

Tags: Udbina, CHM, orgulje

Ispis E-mail

Pretraživanje stranice