Međudekanatski sastanak svećenika u Gospiću

Ponedjeljak, 10. 2. 2014.

Zatim je dr. Šimunović održao predavanje o temi Pastoral u svjetlu Apostolske pobudnice pape Franje "Radost evanđelja" - s posebnim naglaskom na duhovnim pokretima. Predavač je u šest točaka svećenicima predstavio bitne poruke Pobudnice, istaknuvši posebno – kako je i Papa učinio – nužnost "nove evangelizacije" koja mora biti obilježena radošću Kristova vjernika koji je susreo Isusa i prihvatio njegovu ponudu spasenja, a od te zadaće ne može biti izuzet ni jedan krštenik. Zato je, kako Papa naglašava, najbitnije usvojiti svijest o potrebi "misijske preobrazbe Crkve". U tom smislu papa Franjo govori o "Crkvi izlaska", koja treba "izaći iz vlastite udobnosti i imati hrabrosti poći na sve periferije koje trebaju svjetlo evanđelja".
Pobudnica opisuje i okolnosti suvrjemenoga svijeta zajedno s teškoćama s kojima se evangelizatori suočavaju, a mons. Šimunović je, kroz odgovore na pitanje gdje je "izlaz"?, u nekoliko točaka sažeo Papinu viziju ostvarivanja "misijskog zanosa". U tom smislu papa Franjo na prvo mjesto stavlja crkveno bratstvo i zajedništvo, što se posebno odnosi na župu, zatim izbjegavanje "duha isključivosti" ter jače vrjednovanje "laičke odgovornosti". U svemu pak treba stalno promicati svijest da čitav Božji narod naviješta evanđelje a evangelizatori trebaju biti ispunjeni Duhom Svetim ter svi zajedno moramo odbaciti sugestije "da se ništa ne može promijeniti ter, dakle, nema koristi truditi se… što bi zapravo bio zlonamjeran izgovor da ostanemo zatvoreni u udobnost, lijenost, žalosno nezadovoljstvo, u praznu sebičnost". Papa nas na kraju poziva da idemo naprijed ugledajući se u Marijinu vjeru, u Majku evangelizacije i moleći njezin zagovor.
U završnom dijelu predavanja dr. Šimunović je, na temelju Pobudnice, istaknuo nekoliko bitnih elemenata "novog lica" župne zajednice i ulogu novih duhovnih pokreta, navodeći i danas aktualne riječi kardinala Ratzingera iz 1966.: "Nužno je da između župe i 'pokreta' postoji plodna razmjena: pokretu je potrebna veza sa župom zato da se ne bi pretvorio u sektu, a župi je potreban 'pokret' da ne bi okoštala." Predavač je zaključio izlaganje papinim riječima o pravom vrjednovanju "evangelizacijske snage pučke pobožnosti" ter nužnoj promjeni mentaliteta i usvajanju novih 'stilova', jer "želimo li provesti novu evangelizaciju, treba najprije temeljito obnavljati redoviti pastoral".

U živoj raspravi koja je slijedila nakon predavanja svećenici su izmijenili neka vlastita iskustva iz pastoralne prakse, kojima je mons. Šimunović dao i 'znanstveni vid' ter iznio svoje pozitivne dojmove sa susreta molitvenih zajednica Gacke doline u Otočcu i ohrabrio svećenike da, kako ističe papa Franjo, ne prestanu tražiti nove oblike navještaja Radosne vijesti.

U završnom dijelu susreta svećenici su kratko raspravljali o pojedinostima korizmenih hodočašća na Udbinu i pripravi za SHKM u Dubrovniku 26. i 27. travnja ter o pripremi biskupijskog susreta roditeljā i supružnika na Udbini 3. svibnja. Na kraju je mons. Šporčić sudionike podsjetio na nekoliko skorih događaja u otočkom dekanatu i na razini biskupije, istaknuvši Zaručnički tečaj - u Otočcu 21. veljače, biskupijski susret pjevača – u Ogulinu 1. ožujka, ter korizmeni susret svećenika – u Gospiću 10. ožujka.
Susret je završio bratskim objedom u župnoj dvorani, gdje je također kapucin fra Zlatko Šafarić sve obavijestio o završetku dijecezanskog procesa za proglašenje blaženim kapucinskoga časnoga brata sluge Božjega fra Ante Josipa Tomičića, što je svečano okončan euharistijskim slavljem koje je predvodio riječki nadbiskup Ivan Devčić i sjednicom u crkvi Gospe Lurdske u Rijeci u nedjelju 9. veljače (o tome je IKA objavila vijest: http://www.ika.hr/index.php?prikaz=vijest&ID=157645 ), ter je svećenicima podijelio knjižicu sa životopisom "još jednoga junaka iz Like". Na kraju je i kapucin fra Nikola Bašnec kolege svećenike ugodno iznenadio novopriređenim bibliofilskim izdanjem knjižice pod naslovom "Pisme duhovne u vrimenu misiona iliti poslanja apostolskoga (1750.)", koje u dva toma sadrži pretisak ter transkripciju i pogovor, a riječ je o misijama koje su u Lici u 18. st. vodili oci kapucini.
------------------------
Anđelko Kaćunko

  Vijesti - Sve