Čista srijeda u gospićkoj katedrali

Srijeda, 5. 3. 2014.

Molitvom uspostavljamo odnos s Bogom, milostinjom prema našim bližnjima, a postom prema sebi. Stoga, pitajmo se, kakva je naša molitva, ali ne samo to, nego pitajmo se: Da li molimo? Što je s našom nedjeljnom sv. misom? Na nju se ne ide prisilno – moraš, nego zbog Isusa, truditi se upoznati Isusa, njegovu ljubav prema nama, jer uzeo je križ i na njemu se dao raspeti za mene. Hoćemo li postiti? Dakako, mnogi to čine zbog ljepote, zdravlja, drastično se odriču hrane ali, je li to post koji Isus preporuča? Post nije samo odricanje od hrane nego i od loših navika - ogovaranja, klevetanja, osuđivanja... Ovo ubija bližnjega kao i onoga koji to čini. Što je s milostinjom? Često zaklanjamo ne samo oči, nego i srce pred potrebnima, siromašnima. Milostinja nije samo dati novac, nego dati dobru riječ, razgovarati s osamljenima, pohoditi žalosne, bolesne, pobrinuti se da im dođe svećenik za ispovijed i pričest. Molitva je poziv da dođemo pred Boga, onakvi kakvi jesmo. Svi smo djeca svog nebeskog Oca, razgovarajmo s njim u molitvi, dođimo rado na križni put i molimo za svoju obitelj, župu, domovinu.
Nakon propovijedi, župnik je kratkim obredom blagoslovio pepeo, a zatim je u znak pokore i obraćenja, zajedno sa župnim vikarom vlč. Josipom Šimatovićem, svakom prisutnom vjerniku s pepelom načinio znak križa na čelu. Za vrijeme pepeljenja zbor je pjevao korizmene pjesme. Tijekom cijele mise pjevao je katedralni zbor pod ravnanjem i uz orguljsku pratnju vlč. Šimatovića.
Pepelnica nas je ponovo podsjetila ne samo na potrebu obraćenja i pokore, nego i na smrt i prolaznost ovog života."Prah si i u prah ćeš se vratiti", piše u prvoj svetopisamskoj Knjizi Postanka. Mons. Čančar je istaknuo kako nas Isus u Evanđelju poziva neka ne molimo i ne dajemo milostinju da nas drugi vide. To čine licemjeri i farizeji. „Otac tvoj, koji vidi u skrovitosti, uzvratit će ti."
Na kraju sv. mise Župnik je svima zaželio blagoslovljeno vrijeme korizme koje će nas uvesti u radosno uskrsno slavlje našeg Gospodina Isusa i nas samih!

  Vijesti - Sve