bener

Gospić

Predstavljena knjiga: Lički pop Alojzije KUKEC - RATNI VIHOR U GOSPIĆU I OKOLICI

knjiga ratni vihor(Gospić, 22.3.2014.) - U Pučkom otvorenom učilištu „Dr. Ante Starčevića", održana je promocija knjige "ličkog popa" Alojzija Kukeca: „Ratni vihor u Gospiću i okolici". Nakon pozdrava mons. dr. Mile Bogovića, biskupa gospićko-senjskog, katedralni župni zbor Sv. Cecilija otpjevao je antifonu i psalam, „Rosite nebesa odozgo" koji je uglazbio A. Klobučar, a potom je biskup Bogović iznio biografske podatke pisca vlč. Alojzija Kukeca koji zbog bolesti nije mogao osobno sudjelovati.

Pop Alojz došao je u Liku kao kapelan 1966. u Gospić i ubrzo preuzeo župe Lički Osik, Lički Novi i Široku Kulu te u njima ostao do premještaja u Selce, ljeti 1994. godine. Tijekom Domovinskog rata, nakon što su, 1. rujna 1991., Srbi iz „novog" Ličkog Osika, crkvu u Ličkom Osiku zasuli granatama i zapalili, kao i župni stan, vlč. Kukec dobio je smještaj u jednoj sobici kao duhovnik gospićke bolnice, odakle se brinuo za obnovu osičke crkve Sv. Josipa u čemu su mu pomagali župljani, kao i prijatelji iz Austrije.
Ivica Mataija, ravnatelj Državnog arhiva u Gospiću, svjedočio je o vlč. Alojzu kao o zauzetom svećeniku koji mu je bio i župnik i vjeroučitelj u Ličkom Novom te im usadio vjeru i ljubav prema Crkvi i domovini. U knjizi koja prati teška ratna zbivanja istinito, kao na filmskoj vrpci, po danima, s imenima osoba, ovo je značajni dokument ratnih zbivanja o kojima se, nažalost premalo pisalo, malo govorilo, a danas se i ne govori tako da djeca gotovo i ne znaju za te strahote.
Mile (Nikica) Šušić-Tuta, branitelj iz Ličkog Osika, govorio je o ratnim stradanjima ovog kraja, o značenju i pružanju podrške vlč. Kukeca ljudima da ostanu na svojim ognjištima i brane svoje, o požrtvovnosti branitelja koji su iz zapaljene crkve pod udarcima granata spašavali kipove i oltar te su na koncu uspjeli ponovno obnoviti župnu kuću i crkvu.
Goran Moravček, urednik i nakladnik knjige koji je napisao svojevrsni uvod „Služenje Crkvi i hrvatskom narodu" dao je ukratko prikaz ove kronike ratnog vihora u Gospiću i okolici uz koje idu i dva albuma fotografija.
Katedralni zbor je na kraju otpjevao pjesmu Nikše Krpetića: „Gospe ribara, težaka". Zborom je ravnao i glazbeno ga pratio vlč. Josip Šimatović, župni vikar. Program je vodio biskupijski kancelar vlč. Marinko Miličević.

 

 

Tags: Gospić, Domovinski rat, Alojzije Kukec

Ispis E-mail

CookiesAccept

Pretraživanje stranice