bener

Gospić

Biskup Mile Bogović na Križevo u Perušiću

kriz-gospicka-katedrlaPERUŠIĆ je u nedjelju, 14. rujna, svečano proslavio blagdan Uzvišenja Sv. Križa i Dan općine. Današnja župna crkva u Perušiću preuređena je srednjovjekovna gotička crkva i posvećena Sv. Križu. Svečanu sv. misu u 11 sati predvodio je gospićko-senjski biskup mons. dr. Mile Bogović, a koncelebrirali su župnik mons. Josip Mustać koji se oporavlja od teške operacije, privremeni upravitelj župe i biskupijski kancelar, vlč. mr. Marinko Miličević i mons. Mile Čančar, župnik i dekan gospićki. Ovu prostranu crkvu ispunili su domaći vjernici i hodočasnici.

Biskup je na početku sv. mise pozva: „Križ je najjači kršćanski simbol i znak, a teško bi bilo naći neki drugi znak koji bi se s njime mogao nositi u bogatstvu sadržaja i poruke. To su osjetili i oni koji su ovdje gradili crkvu na čast Sv. Križa, to su osjetili oni koji su 8 stoljeća čuvali Križ krbavskih biskupa. I mi se svi zajedno poklonimo pred uzvišenim križem i zamolimo Krista da nas milošću svoga križa opere od naših grijeha. Zato se pokajmo."
U propovijedi se Biskup osvrnuo na starozavjetni događaj kad su Izraelce u pustinji napadale zmije otrovnice. Mojsije je tada, po Božjoj uputi, podigao na stup zmiju od mjedi i koga god je ­ujela zmija, ostao je na životu ako ju je ­pogledao. Nije mjedena zmija zato bila životvorna jer je od mjedi, nego što ju je Bog stavio kao znak: Volja Božja bila je spašavajuća", naglasio je Biskup. Osvrnuo se i na propovijed Pape Franje koju je izgovorio u Redipugliji gdje je slavio misu povodom 100. obljetnice početka Prvog svjetskog rata. Papa je, tumačeći bratoubilačku priču o dvojici braće, Kainu i Abelu, rekao da je Kain ubio brata Abela jer ga je mrzio (u tome je otrov). Mržnja i nebriga otrovi su koji rađaju smrt. Ono što je imalo izgled poraza i smrti, dobilo je po Kristu snagu pobjede i života. Slavlje sv. mise uzveličao je župni pjevački zbor pod ravnanjem i uz orguljsku pratnju maestra Danka Ivšinovića.

Tags: mons. dr. Mile Bogović, Uzvišenje Svetog Križa, Perušić

Ispis E-mail

Pretraživanje stranice