Gospić

Novi broj lista Navještenje župe Gospić

Written by Zvonko Ranogajec, prof. on . Posted in Gospić

gs najvestenje 2018(Gospić, 24.12.2018.) - Uoči božićnih blagdana iz tiska je izišao novi broj godišnjaka župe Navještenja BDM iz Gospića, Navještenje. Riječ je o 91. broju lista koji izlazi već 15 godina i koji je do 2011. godine i 84. broja izlazio kao mjesečnik, nakon čega prelazi u formu godišnjaka u obliku ukoričene knjige. Novo Navještenje ima 163 stranice, glavni je urednik župnik gospićki Mario Vazgeč, urednica je Lucija Starčević a članovi uređivačkog vijeća još su s. Robertina Medven, Marinko Miličević, Mišel Grgurić, Franje Puškarić, Denis Žunić, Jelena Majer i Mirela Mihočević. List je tiskala OG grafika iz Ogulina, na naslovnici dominiraju jaslice a na posljednjoj detalj sa đakonskog ređenja Josipa Tomljanovića i Marija Kralja u senjskoj katedrali.


Navještenje na početku donosi poruku gospićko-senjskog biskupa Zdenka Križića u kojoj ističe značaj Godine duhovnih zvanja a zatim slijedi i Riječ uredništva. List zatim bilježi zbivanja u prošlogodišnjem Adventu, Nedjelju Caritasa, postavljanje novih lustera u gospićkoj katedrali kao i poruku biskupa Križića za Božić 2018. i Novu Godinu 2019. Navještenje zatim kronološki prati sve bitna događanja u katedrali Navještenja BDM od Božića 2018., preko Dana posvećenog života, Svijećnice Pepelnice pa do korizmenih hodočašća u gospićku prvostolnicu. Bilježi se i vjeronaučna olimpijada, susret ŽPV-a na Udbini, Cvjetnica i Veliki tjedan. Navještenje bilježi poruku pape Franje povodom 2. Svjetskog dana siromašnih kao i proslavu Blagovijesti. List prati i proslavu Prve svete pričesti uz likovne radove učenika kao i svečanost otvaranja biskupijskog postupka beatifikacije s. Žarke Ivasić i 6 sestara. Zatim se donosi prikaz krizme, proslava Dana biskupije, blagdan Tijelova i biskupijski susret ministranata na Udbini. Navještenje bilježi i svečanost Sv. Marije Magdalene, odnosno Dana grada Gospića kao i hodočašće u Solin na 3. Nacionalni susret katoličkih obitelji. Donosi se prikaz proslave Velike Gospe na Krasnu kao i Katehetskog dana u Gospiću.
Mladi donose svoja razmišljanja o gradu heroju Vukovaru i Škabrnji i bilježi se proslava 26. obljetnice osnutka 8. Gbr. Vukova. Značajan prostor daje se proslavi sv. Cecilije i zborskom crkvenom pjevanju kao i Holywinu 2018. u gospićkoj katedrali. Na kraju Navještenje donosi prikaz najznačajnijih biskupijskih susreta tekuće godine, ŽPV-a u Otočcu, čitača na Plitvicama, carirasovih djelatnika u Ličkom Osiku te na koncu đakonsko ređenje dvaju đakona u Senju.

Tags: Gospić, godišnjak, časopis, Navještenje

Ispis