Predstavljena knjiga o Mladenu Markaču

Written by Zvonko Ranogajec, prof. on . Posted in Ogulin

(Ogulin, 27.9.2011.Z.R.) - U župnoj dvorani župe sv. Križa u Ogulinu predstavljena je u utorak 27. rujna knjiga novinara i publiciste Mladena Pavkovića iz Koprivnice o generalu Mladenu Markaču. Predstavljanje je najavio i dao uvodni komentar župnik i dekan ogulinski mons. mr. Tomislav Rogić. Autora knjige predstavio je Petar Marković, čelnik UHBDR-a iz Ogulina, dok su o generalu Mladenu Markaču govorili njegov suborac Ante Jurendić i sam autor.
            Mons. Rogić je naveo dva razloga predstavljanja ove knjige u ogulinskoj župi. Prvi je razlog da se ne posustaje u molitvi da Bog ne napusti svoje vjerne, kao što su i Izraelci prolazivši kroz pustinju održali svoju vjeru. Drugi je razlog što su Hrvati postali zaboravljiv narod, a narod koji zaboravlja svoje velikane postaje obijestan narod. Mi to ne želimo i zato predstavljamo ovu knjigu u župnoj dvorani dajući doprinos rastu svijesti svojih župljana.

 O generalu Mladenu Markaču zatim je govorio njegov suborac Ante Jurendić ukazavši na osobu koja tijekom cijelog rata u najsurovijim uvjetima boravka u bespućima Velebita nije napuštao svoje suborce. Mladen Pavković je istaknuo da je ta knjiga najbolje oružje protiv revidiranja i marginaliziranja hrvatske povijesti.

            Predstavljanju su nazočili dogradonačelnik Ogulina Tone Radočaj, pripadnici Prvog hrvatskog redarstvenika, časnici iz vojarne Sveti Petar iz Vojno obavještajne bojne te brojni Ogulinci.   

Ispis