Mr. Ilijić o ulozi zbora u obraćanju župne zajednice

Subota, 1. 3. 2014.

Susret je započeo u konferencijskog sali Pučkog otvorenog učilišta molitvom Trećeg časa, nakon čega je sve sudionike pozdravio generalni vikar biskupije mons. mr. Tomislav Šporčić. On je ukazao na značaj Ogulina na području crkvene glazbe, te istaknuo stalnu aktivnost biskupije na polju odgovornog formiranja župnih suradnika.

Glavni predavač na susretu mr. Saša Ilijić inače voditelj Ureda za crkvenu glazbu Krčke biskupije, kao i povjerenik za mlade, istaknuo je da kultura zborova i zborskog pjevanja dio identiteta župe, biskupije i cijelog naroda. Istaknuo je teorije provedbe liturgijskih normi u životu zajednice kao i utjecaju na duhovni život te su ukazao na probleme s kojima se najčešće susreću zborovi. To je česta zatvorenost župnih zborova prema mladima, koncertnost i poslužnost. Liturgijska glazba u svih pet etapa mise ima stožernu ulogu kao i osobitu ulogu u izgradnji župne zajednice. Misa je glavni dio naših vjerničkih obveza a u njoj je dominantna pastoralno-glazbena služnost zbora. Služiti glazbom na misi časna je i odgovorna dužnost, zaključio je mr. Ilijić.

og-zboroviU kasnijoj raspravi istaknuta je problematika tehnologije koja ide naprijed i mudrosti starijih generacija što treba optimalno usuglasiti. Riješiti generacijske sukobe te usuglašavati repertoar stvar je župnika koji je najmjerodavniji. Vlč. Zubović je izrazio potrebu stručne edukacije za voditelje zborova. Slijedila je sveta misa u župnoj crkvi sv. Križa koju je predslavio mr. Ilijić u koncelebraciji dvanaest svećenika među kojima domaćina, župnika i dekana ogulinskog vlč. Roberta Zubovića. Liturgijsko zborsko pjevanje nije samo matematika po notama i slogovima već je to pozivanje na obraćenje onih koji korespondiraju s Bogom, istaknuo je mr. Ilijić.

  Vijesti - Sve