Biskup Bogović na predstavljanju knjige Ivana Strižića „Ogulin u Domovinskom ratu”

Petak, 28. 3. 2014.

Dvije knjige s preko dvije tisuće stranica (prva knjiga događaji a druga dokumenti) u nazočnosti preko 400 uzvanika među kojima akademika, sveučilišnih profesora i ljudi iz javnog i crkvenog života predstavio je u ime nakladnika grada Ogulina njegov dogradonačelnik Tone Radočaj, jedan od ocjenitelja povjesničar dr. Josip Jurčević kao i sam autor Ivan Strižić. Nakladnik knjige je Ogranak Matice hrvatske Ogulin. O knjizi je prozborio i gospićko-senjski biskup Mile Bogović.
Biskup Bogović i sam povjesničar, Strižićev historiografski rad i napor nazvao je spašavanjem povijesti pošto su nade mnogih da će se padom komunističkog sustava moći razobličiti sve krivotvorine koje je on proizvodio i da će se konačno dobiti sliku naše povijesti onakva kakva je ona bila, nisu ostvarile. Ta slika ne samo da nije dobivena nego joj se svakim danom stvaraju nove teškoće. S njima se bori današnji povjesničar kada želi pisati o vremenu komunističke vladavine na našim prostorima. Naši arhivi puni su izvornog materijala i literature koji su nastali da se prijašnji sustav opravda, održi i drugima nametne a što uključuje i sustavno blaćenje onih koji su drukčije mislili. Onome koji danas želi pisati znanstvenu povijest nude se ti izvori i ta literatura. Mnogi koji su znali kako je bilo, nisu smjeli pisati, pa se onda pitamo kako spasiti povijesnu istinu? Krajnje je vrijeme da se ispitaju još živući svjedoci i sva je sreća da nam se „ukazao" Ivan Strižić i počeo skupljati materijal i saslušavati svjedoke. Prošao je područje bivše Slunjske općine i tako obradio to područje, objavio rad u više svezaka. Ispekao dobro zanat, ali se također može reći da je našu njivu došao s bogatim književno-povijesnim iskustvom. Došao je u Ogulin. Žao mi je što je počeo s Domovinskim ratom a ne s Drugim svjetskim ratom. U knjigama je postavljen dobar i dragocjen materijal koji priječi stvaranje krivih legendi, poput tvorevina nakon 2. svjetskog rata. Drago bi mi bilo da tako prođe Gacku, Liku, Udbinu i Lapac – da svojim radom pokrije cijelo područje Gospićko-senjske biskupije. Imat će uvijek moju podršku jer je zaslužuje, zaključio je biskup Bogović.
og-biskup-bogovic-na-predst-knjigeDr. Josip Jurčević knjigu je nazvao spomenikom za buduće generacije koja će čuvati ogulinski identitet, dok je Tone Radočaj naveo kao središnja dva pitanja, nesitarženost 2. Svjetskog rata i poraća u ogulinskom kraju , kao i teško rađanje ove knjige zbiog teškog dolaženja do važnih dokumenata. Sam autor Ivan Strižić je poručio da će nas samo istina održati. O knjizi su prozborili i gradonačelnik Ogulina Jure Turković i karlovački župan Ivan Vučić. U umjetničkom dijelu programa nastupio je HPD Klek iz Ogulina.

  Vijesti - Sve