bener

Svetište Gospe od Čudesa proslavilo 555 godina od bule pape Pia II. svetištu

ostarije-555-godina-bule(Oštarije, 30.3.2014.) - U nedjelju 30. ožujka u svetištu Gospe od Čudesa održana je svečana proslava 555. obljetnice Bule pape Pia II. ovom svetištu. Misno slavlje predslavio je u suslavlju upravitelja svetišta i oštarskog župnika popa Ante Kuketića mons. Juraj Batelja a nakon mise poznati umjetnik fotograf Šime Strikoman je unutar zidina bivše velebne katedrale snimio uz pomoć mjesnih vjernika svoju 396. milenijsku fotografiju s glagoljskim brojem 555. Glazbom je misu na crkvenoslavenskom animirao Mješoviti pjevački zbor Bašćina Društva prijatelja glagoljice iz Zagreba pod ravnanjem i uz orguljsku pratnju maestre Anite Kaić Poslek.

Bog daje snagu onima koji se mole a Božji nauk ovdje u Oštarijama, velikom stratištu hrvatske povijesti bio je oduvijek. Prolazile su tuda čete raznih ratnika, no Božje je djelo ostalo, ne samo od kamena, već i od vjere. 555 godina uklesano je na glagoljici i govori koja se čudesna povijest ovdje recitirala. Svjedoče o tome brojni lekcionari i pjesmarice, istaknuo je mons. Batelja. Zatim je pojasnio utemeljenost našeg pisma glagoljice odnosno azbuke prema Crkvi i Bogu kroz uvodne riječi „dobro je živjeti na Zemlji". Mons. Batelja zatim se osvrnuo na hrvatsku odanost Bogu kroz primjer bl. A. Stepinca te odnosa nekadašnjih vlasti prema njemu a na kraju je predstavio svoju knjigu „Bogorodica-zagovornica Hrvata". Nakon mise Šime Strikoman je snimio dvije milenijske fotografije unutar zidina nekadašnje katedrale sa stiliziranim brojevima 555.
U subotu je u sklopu proslave 555. obljetnice oštarskog svetišta održana u osnovnoj školi tečaj glagoljice za veći broj polaznika a koju su držali dr. sc. Jelena Vignjević s Učiteljskoga fakulteta u Zagrebu te prof. Biserka Draganić i prof. Nikolina Herak.

ostarije-milenijska2

ostarije-milenijska

Tags: Oštarije, Gospa od Čudesa, Šime Strikoman, milenijska fotografija, Juraj Batelja

Ispis E-mail

CookiesAccept

Pretraživanje stranice