bener

Biskup Bogović u Ogulinu na Uskrsni ponedjeljak

og-uskrs-pon-i-nagrad(Ogulin, 21.4.2014.) - "Čeka li nas lošija budućnost"- zapitao se biskup u ime mladih obitelji, "zdravstvo se restruktuira, ustanove se sele u jača mjesta, u župama je više umiranja no rađanja, mnogo je neoženjenih a još više rastavljenih. Kao da ćemo doživjeti trenutak kada će se govoriti za naš prostor „i ovdje su nekada živjeli Hrvati“. Ipak, nije sve tako crno, jer ima razloga za podržati one programe, osobe i ustanove za koje mi nismo slučajna država. Proljeće je i iz asfalta cvjetaju voćke koje napaja dobrota iz našeg naroda, što ne nalazimo u medijima. U tu dobrotu spada i 80 mladih iz Ogulina i još toliko iz dekanata koji se spremaju na SHKM u Dubrovniku. Kao što je uskrsnuće označilo pobjedu ljubavi i dobra nakon čega učenici nisu krenuli u osvetnički pohod, tako smo i mi u svojim životima nahođeni Božjom navigacijom ljubavi i širenja dobra" - zaključio je biskup.

og-uskrs-ponGospićko-senjski biskup Mile Bogović tradicionalno je misu na Uskrsni ponedjeljak predslavio u Ogulinu, u župnoj crkvi sv. Križa u suslavlju župnika i dekana ogulinskog vlč. Roberta Zubovića i desetak svećenika biskupije. Svečanu misu glazbom su animirali veliki župni zbor pod ravnanjem s. Pankracije i uz orguljsku pratnju Prof. Slavka Barčića kao i zbor mladih Glas ljubavi pod vodstvom Karle Tripalo. Među brojnih vjernicima misi su nazočili Karlovački župan Ivan Vučić, gradonačelnik Ogulina Jure Turković sa suradnicima kao i čelnici brojnih ogulinskih ustanova s područja uprave, sudstva, kulture, zdravstva, sporta i prosvjete.

Kod prinosnih darova biskupu su prinesene majice koje će mladi nositi na Nacionalnom susretu u Dubrovniku, replike krbavskih križeva koje se nose kao poklon domaćinima i koje je biskup blagoslovio, te sliku Milosrdnog Isusa koja će se pokloniti župi gdje će boraviti mladi iz Ogulinskog dekanata.

Nakon mise uslijedilo je u župnoj dvorani tradicionalno uskršnje primanje ogulinskog župnika vlč. Roberta Zubovića za predstavnike javnog života grada Ogulina s područja kulture, prosvjete, sudstva, zdravstva, gospodarstva i mjesnih odbora. Susretu su uz čelnike navedenih ustanova nazočili karlovački župan Ivan Vučić, gradonačelnik Ogulina Jure Turković s a zamjenicima Tonom Radočajem i Željkom Stipetićem. Primanje je kao i svih prethodnih godina uzveličao gospićko-senjski biskup mons. dr. Mile Bogović kao i brojni svećenici ogulinskog dekanata, članovi župnog zbora i župnog pastoralnog vijeća, među kojima prvi puta novi župnik mlađe ogulinske župe bl. Alojzija Stepinca fra Marko Medo.

Dekan Ogulinski vlč. Robert Zubović tom je prilikom poručio: „Križ je simbol ljubavi! A ljubav je darivanje. Bog nam se daruje, Isus nam se daruje. Želimo li živjeti i rasti u ljubavi uspjet ćemo samo ako se budemo istinski darivali, istinski služili. Svi koji smo večeras ovdje pozvani smo na darivanje i služenje čovjeku tj. zajednici. Zato smo postavljeni ili izabrani da odgovorno i nesebično služimo i da se darujemo: djeci, mladima, obiteljima, građanima, bolesnima, zatvorenima i umirućima. Vlč. Zubović stavio je zatim naglasak na služenju i brizi čitave župne zajednice očuvanju obiteljskog gnijezda, svetosti braka i bračnog života ponukan činjenicom da je u posljednje dvije godine pokrenuto 95 postupaka za razvod braka. Jedan od uzroka takvog stanja je svakako pomanjkanje vjere, molitve, redovitog sakramentalnog života, ali i javno mnijenje koje stvara sliku o obitelji i dostojanstvu i svetosti bračnog života, promicanje kršćanskih vrijednosti u našim međusobnim odnosima i društvenim strukturama. Kao Crkva nećemo se odreći odgoja naše djece za neprolazne vrednote, branit ćemo i nadalje sakrament braka i svete ženidbe i poticati rađanje života u našim obiteljima; molit ćemo protiv pobačaja; nećemo se odreći naše Domovine Hrvatske, svakodnevno ćemo pokazati da smo mirotvorci. Nećemo se odreći obitelji nego ćemo je još čvršće uzidati u temelje našega društva i našega grada.

Zatim je Tomica Bertović ispred župnog pastoralnog vijeća pozdravio biskupa Bogovića a onda je biskup Bogović uručio nagrade župljanima. Zdravka Cindrić nagrađena je za svoje sudjelovanje na molitvenim susretima i crkvenim seminarima, Mario Vojvodić za aktivno sudjelovanje u referendumu ispred građanske udruge Uime obitelji na referendumu o obitelji, Željku Marčacu iz Generalskog Stola doprinos oko obnove povijesnih Hefererovih orgulja u našoj crkvi te Bartolu Salopeku i Alenu Stipetiću u vršenju ministrantske službe.

Tags: Ogulin, Uskrs

Ispis E-mail

CookiesAccept

Pretraživanje stranice