Biskup Bogović na trošmarskom proštenju govorio o značaju predavanja drugima

Subota, 5. 7. 2014.

Suslavili su upravitelj svetišta don Željko Kuten, župnik i dekan ogulinski vlč. Robert Zubović i više svećenika ogulinskog dekanata.
Biskup Bogović brojnim je hodočasnicima progovorio o kršćanskom značaju predanja, a u kontekstu čestih prigovora Katoličkoj crkvi koja zagovara opraštanje. Na takve upite nije lako odgovoriti odnosno objasniti da nije vrijedna samo pobjeda, već i predaja u ruke čak i nevjerničke. Mi kršćani ne idemo do pobjede silom već se predajemo onome koji se također predao, ali i pobijedio. Isusova je predaja bila u znaku pobjede, a pobjednička je životna formula u Presvetom Trojstvu gdje se jedna osoba predaje drugoj. Upravo je Isus svojim djelovanjem na Zemlji postavio taj standard. Isus je rekao apostolima da se predaju drugima kao što se i kruh predaje drugima. Najsvjetliji trenuci u 50 godina mog svećeništva su bili oni kada su me napadali, a ja sam se tada predao Kristu. To je bilo sudbonosno predanje jer je Bog rješavao ono što ja nemoćan nisam mogao. I Hrvati su kroz povijest hodočastili u marijanska svetišta i predavali se BDM, a ljudi su se iz njih vraćali utješeni jer su shvatili svoju ograničenost. Zadatak je Crkve da se predaje svijetu, kao i svećenika da se predaju svom narodu, a predavanja treba uspostaviti u svakoj obitelji gdje se treba predavati slabijima i nemoćnijima. U tom hodu predanja neka nam utječe zagovor trošmarske Gospe od Utjehe.
Na kraju mise čuvar svetišta don Željko Kuten uručio je biskupu Bogoviću povodom njegovih jubileja 50 godina svećeništva i 15 godina biskupstva umjetničku sliku trošmarske Gospe od Utjehe. Nakon mise pjevane su litanije Majci Božjoj u župnoj crkvi. Glazbom je misu animirao župni zbor.

  Vijesti - Sve