Misa zahvalnica za obranu Ogulinskog kraja

Nedelja, 20. 7. 2014.

Misu su uzveličali brojni hodočasnic, predstavnici udruga prositeklih i z Domovinskog rata kao i domaće DPD Spasovo iz Cerovnika. Misi su nazočili brojni politički dužnosnici među kojima eurozastupnica Ruža Tomašić, karlovački župan Ivan Vučić, predsjednik skupštine Karlovačke županije Željko Bokulić, gradonačelnik Ogulina Jure Turković sa zamjenikom Željkom Stipetićem kao i mjesni načelnik općine Josipdol Zlatko Mihaljević.

U svojoj propovijedi dekan Zubović je poručio: „ Na našoj njivi, ovoj prekrasnoj domovini Hrvatskoj, ogulinskom kraju davno je posijano dobro sjeme. Kroz minula stoljeća ovdje su rasli i živjeli toliki vrijedni i marljivi ljudi, koji su donosili plodove dobra, vjernosti, pravog roditeljstva, čistog domoljublja, koji su uzgajali, obrađivali, trudili se, trsili oko ove zemlje. Svećenstvo, redovnici, biskupi krbavski, modruški, senjski, riječki i današnji gospićki biskup; požrtvovne i nesebične obitelji koje su bile otvorene darivanju ljudskih života, učitelji, profesori, pučki pjevači, ratari, stočari, vojnici, branitelji, generali! O koliko zdravog, nezaraženog i plodnog sjemenjena je posijano u ovom kraju! No, naiušlo je suvremeno, otrovno GMO sjeme koje se pretvorilo u ratni vihor, u ratni pakao, odnijelo brojne žrtve, ostavilo porušena sela, brojne udovice, djecu bez roditelja, ranjene branitelje. Moramo nažalost zaklkjučiti da taj korijen zla nije do kraja iščupan i da dalje raste, i da se poslužimo vojničkim rječnikom, ne samo među vanjskim neprijateljima, već i unutarnjem. Treba konstatirati da netko, svjesno a nevidljivo želi sve ono dobro u našemu narodu preokrenuti na zlo, na negativno. To je taj unutarnji neprijatelj. Taj kukolj, taj neprimjetni neprijatelj je moja želja da budem prvi; da u svemu budem gospodar a ne služitelj; moj nagon da imam više od njega; moji osobni, obiteljski pa i stranački interesi. Ta borba između dobrog sjemena i kukolja traje i danas i ne da nam napretka. Dobro je postalo zarobljeno, ugušeno osobnim interesima zlih. "

"Ovdje na Pitomom Javoru je podignut križ. Krist je ostvario najveće djelo za druge -spasenje na križu - a da za to nije tražio nikakvu materijalnu korist. Ni, Vi, dragi hrvatski branitelji kada ste odlučili braniti ovaj svoj kraj koji je bio napadan od onih koji su u njemu živjeli, niste tražili niti jurišali za ikakvom koristi. Jedina motivacija je bila želja za pobjedom, slobodom, za svoj kraj, za svoje obitelji, za Domovinu. U mislima i srcu Vam je bila samo briga za čovjeka, sumještanina, dijete, žene. I Isus je sebe predao na posljednjoj večeri: Ovo je moje tijelo koje će se za vas predati; ovo je moja krv koja će se za vas proliti. Tu, na ovome mjestu prilijevala se ljudska žrtva inspirirana Kristovom žrtvom ljubavi i sebedarja za braću, za svoj hrvatski narod. Neka prolivena krv hrvatskih branitelja našega ogulinskog kraja bude sjeme boljitka i napretka naše Domovine i njenih stanovnika, zaključio je vlč. Zubović.

  Vijesti - Sve