Proslava 185. obljetnice gradnje župne crkve u Generalskom Stolu

Subota, 18. 10. 2014.

Na misi povodom blagdana sv. Luke evanđeliste koncelebrirali su nekadašnji župnici Generalskog Stola u davnim olovnim vremenima Mijo Liković koji je završio i u zatvoru te Gabrijel Bratina, župnik i dekan ogulinski preč. Robert Zubović i mjesni župnik vlč. Ivica Tolla. Glazbom je misu animirao župni zbor pod vodstvom prof. Domagoja Šlata.

Biskup je u propovijedi težište stavio na značaj evanđelja ili riječi Božje pošto je ova pastoralna godina u Gospićko-senjskoj biskupiji u znaku „godine evanđelja". Četiri evanđelista sa četiri strane svijeta širili su odsvuda lijepo i dobro odnosno dobru vijest za svakog čovjeka. Znademo li danas protumačiti riječ Božju, jesmo li se umorili, zapitao se biskup te poručio svima da u godini evanđelja probudimo svijest o njenom značaju. Za tu priliku biskupija je izdala sličicu s križem koji se čuva u sakralnoj baštini u Senju sa četiri lika koji simboliziraju evanđeliste, lava sa snagom upriličenog u liku evanđeliste Marka, vola s ustrajnošću kakav je bio Luka, orla s pronicljivošću kakav je bio Ivan te čovjeka koji je savršeno biće kojeg simbolizira Matej.

Svjedočimo evanđelje djeci i unucima, u svojim sredinama i radnim mjestima, napomenuo je biskup uz želju da nastavimo putem naših pradjedova. Biskupu kao i bivšim župnicima Likoviću, Bratini, Željku Kutenu, fra Vici Blekiću i sadašnjem Ivici Tolli prigodne poklone uručili su predstavnici udruge Kovan Ante Jozo Ramić i Zdenka Barišić-Marčac.

Nakon mise biskup je održao predavanje o povijesti župe Generalski Stol čiji je osnivač Vuk Frankopan, otac velikog mučenika Frana Krste Frankopana. On je kao zapovjednik u Vojnoj krajini imao na mjestu današnjeg Generalskog Stola svoj stol ili sudište po kome je današnje mjesto dobilo ime. Prvotno je središte župe bilo u Lešću, kasnije u Erdelju a od 1829. Godine u Generalskom Stolu što je bilo povezano gradnjom Jozefinske ceste i kasnije pruge čime je Generalski Stol dobio na značaju.

1850. godine Generalski Stol je prema podacima tadašnjeg župnika Josipa Ligatija imao 28 kuća i 260 ljudi, dok danas ima 450 obitelji i 1300 župljana. Veliki broj župljana izginuo je u Prvom svjetskom ratu ratujući na Sočanskom frontu i Galiciji. Biskup je zatim predstavio svoju zadnju knjigu o Crkvi u Lici kao i Kalendar hrvatskih učenika za narednu godinu te 10. Broj glasilaza Hrvatski martirologij, Vjernosti.
Biskup je zatim nazočio otvaranju etno izložbe u organizaciji udruge za zaštitu prirode i prirodnih vrijednosti Kune i inicijatora, Hrvata iz Australije Roke Radočaja pod nazivom „Kućo moja, kućo stara".

gen-stol-crkvagen-stol-izlozba

  Vijesti - Sve