bener

Dostojanstveno na 23.obljetnicu pada Saborskog

sab-god-zlocina(Saborsko, 12.11.2014.) - U srijedu 12. studenog u herojskom Saborskom, jednom od najsnažnijih simbola Domovinskog rata i ratnih stradanja dostojanstveno je obilježena tužna obljetnica 23 godine od pada ovog mjesta u agresorske ruke. Obilježavanju su nazočili brojni predstavnici državnih i županijskim vlasti te predstavnici brojnih gradova i općina, udruga proisteklih iz Domovinskog rata kao i mještani Saborskog. Komemoracija je započela molitvom odrješenja kod spomen obilježja poginulim braniteljima koju je predvodio Gospićko-senjski biskup mons. dr. Mile Bogović u koncelebraciji mjesnog župnika fra Šimuna Romića, ogulinskog župnika i dekana Roberta Zubovića, vojnog kapelana iz Karlovca preč. Andrije Markača i svećenika Ogulinskog dekanata.

Nakon položenih vijenaca i svijeća Kata Sertić je pročitala imena 26 ubijenih branitelja i 25 civila, ukupno 51 žrtve. Načelnik općine Saborsko Marko Bičanić iznio je potresan podatak da je iz ovog malog mjesta u Drugom svjetskom ratu do sada popisano blizu 500 žrtava čime se nastavio tragični niz do zadnjeg Domovinskog rata. Molitvu odrješenja je predvodio biskup Bogović kao i kasniju misu u župnoj c rkvi sv. Ivana Nepomuka. U svojoj propovijedi on je istaknuo:
„Kao što one koji daruju krv gledamo s posebnim poštovanjem , one koji daju život gledamo s najvećom zahvalnošću. Darovati život za drugoga, svoj narod i državu, to je nešto najplemenitije, i toga se trebamo stalno sjećati", istaknuo je biskup Bogović te poručio da je darivanje uvijek simbol života a oduzimanje suprotno. U darivanju je spas a to je pokazao i papa Ivan Pavao II. koji ispred Crkve hrvatskih mučenika simbolički to svjedoči. Spas je u križu a ne u prvoj i svim ostalim puškama. Živjeti će onaj narod koji je spreman žrtvovati se za drugoga a veliki su oni koji znaju praštati, zaključio je biskup svoju homiliju.
Vijence su položili u ime predsjednika Republike izaslanik brigadir Mirko Stošić, ministarstvo branitelja, karlovački župan Ivan Vučić sa zamjenicima Ivanom Banjavčićem i Josipom Šafarom te predsjednikom županijske skupštine Željkom Bokulićem, predstavnici Policijske uprave Karlovačke s načelnikom Tomislavom Kotićem i zamjenikom Ivicom Porubićem, gradonačelnik Karlovca Damir Jelić i zamjenica Marina Kolaković, gradonačelnik Ogulina Jure Turković, Slunja Jure Katić i načelnici Rakovice, Plaškog, Brinja i Saborskog.

Tags: Domovinski rat, Saborsko, martirologij, zločini

Ispis E-mail

Pretraživanje stranice