Gospi od Utjehe u Trošmariju 222. puta

Subota, 4. 7. 2015.

Proštenju je nazočilo blizu tisuću hodočasnika iz Ogulinskog kraja, susjedne Slovenije, hodočasnika s Udbine kao i Hrvata iz dijaspore. Koncelebrirali su upravitelj svetišta don Željko Kuten, župnik i dekan ogulinski vlč. Robert Zubović, župnik i dekan Udbinski mons. Tomislav Rogić i više svećenika ogulinskog dekanata.

Biskup Bogović je brojnim hodočasnicima progovorio o važnosti i značaju utjehe u životu, te čime je Marija zaslužila da ju zovemo Majkom utjehe, da je takvom i danas slavimo? Ona je i danas u stanju ljude tješiti u nevoljama, jer patnju ne valja ubiti nego ju osmisliti i začiniti ljubavlju. Mnogi tješimo jedni druge frazom „bit će“ dok nas Bog tješi preko Marije ne u prazno kako inače mi tješimo jedni druge. Ništa se novo ne rađa bez patnje, teškoća, napora ili znoja te niti Isus ne uzima u svojoj patnji tabletu za umirenje. S druge strane Napasnik se uvijek javlja s porukom „lako ćemo“ i da trpljenje nema smisla. Bog s druge strane ističe da treba raditi, a poslije u znoju lica svog jesti kruh. Patnja je najbolje školovanje u kojoj ponajbolje možemo naučiti što je život i što su ljudi.

U zemlji u kojoj bi sve imao ne bi više rastao. Primjer majke Božje koja je bila velika utjeha Isusu ukazuje na značaj supatnje. Svaku patnju lakše podneseš kada vidiš da je netko bližnji uz tebe. Gledajući patnje onih na Bleiburgu i križnim putovima, najgore je baciti patnika u smeće. Upravo nam je zato cilj da i takvima damo dostojnu počast gradnjom svehrvatskog groba, zaključio je biskup Bogović.

Svečanost je svojim pjevanjem u procesiji križnog puta, same mise kao i pjevanja litanija u crkvi uveličao zbor župa Oštarije i Cerovnik pod ravnanjem Franje Puškarića. Među hodočasnicima su i ove kao i svih ranijih godina bili brojni Ogulinci na čelu s članovima HKZ Mi koji su dopješačili iz Ogulina. Župnik Trošmarije i Lešća i upravitelj svetišta don Željko Kuten na kraju je izrazio zahvalu svima onima koji su doprinijeli na stalnim ulaganjima u izgled prošteništa a pogotovo na gradnju novih postaja križnog puta.

trosmarija 222 propstenje gospi od utjehe

  Vijesti - Sve