bener

52. broj ZOV-a

ZOV 52(Ogulin, 15.7.2015.) - Početkom srpnja iz tiska je izišao novi 52. broj lista ZOV ili Zajednice ogulinskih vjernika. Ovaj polugodišnjak izlazi već 22. godinu za redom a prati pastoralna zbivanja u župi Uzvišenja sv. Križa u Ogulinu i župama ogulinskog dekanata. Ovaj broj kao prethodna četiri uređuje župnik i dekan ogulinski preč. Robert Zubović, tiskan je u OG grafici u Ogulinu.

52. broj ZOV-a im a do sada rekordnih 96 stranica, na naslovnici dominira detalj s prvopričesnicama u krupnom planu a na zadnjoj strani naslovnica skore knjige „Lumen fidei ili svjetlo vjere“ koja će biti posvećena ogulinskih svećenicima kroz povijest. U središnjem dijelu tradicionalno dominiraju fotografije s brojnih hodočašća župljana..
U svom uvodniku dekan Zubović daje glavne naglaske vezane za proslavu 15. obljetnice od osnutka biskupije, skoro izdanje knjige Lumen Fidei, ističe značaj Godine evanđelja kao i hodočašće u Sarajevo na susret s papom Franjom. U rubrici „Navješćivati i odgajat“ donosi se enciklika pape Franje “Laudati si“ kao i još nekoliko papinih naglasaka zadnjih pola godine. Zatim slijedi uskršnja poslanica gospićko-senjskog biskupa Mile Bogovića kao i detaljni prikaz proslave 15.-te obljetnice papine bule o osnutku Gospićko.-senjske biskupije, kao i intervju biskupa Bogovića dat Radio Ogulinu kojeg je vodila Dubravka Vuković.
Zatim slijedi rubrika „ Vijesti iz biskupije“ koju je pripremio Zvonko Ranogajec i koja donosi prikaz glavnih događaja na biskupijskog razini od blagdana od Božića pa do kraja lipnja. ZOV donosi biografije dvaju preminulih svećenika biskupije Josipa Mustača, župnika Perušića i Nikole Komušanca, višegodišnjeg čuvara svetišta Gospe od Krasna. Središnja je rubrika „Vijesti župa Ogulinskog dekanata“, ponajviše iz župe sv. Križa, zatim iz župe bl. Alojzija Stepinca koje donosi Marica Županić, a iz Zagorja i Modruša vijesti donosi župnik dr. Željko Blagus. Vijesti iz župa Plaški i Saborsko donose fra Šimun Romić i Josip Anušić a iz Lešća na Dobri i Trošmarije Marinko Vladić. Vlč. Petar Šporčić piše o vijestima iz Josipdola, pop Ante Luketić iz Oštarija i Cerovnika a Ante Jozo Ramić iz Generalskog Stola.
U rubrici „Iz naših krajeva“ prof. Ivan Tironi piše u velikom stručnom članku o ogulinskim trgovima i ulicama. U rubrici „Mladi za mlade“ Vesna Vuković, Valentino Špehar i Andrija Mihaljević prezentiraju bogatu aktivnost mladih župe i dekanata. Slijedi Obiteljska stranica koju uređuje Nives Tomić kao i rubrika Mozaik u kojoj se predstavlja novi broj Kolišća, lista iz župe Zagorje, lista Modruš, dok Petar Malnar piše o biciklijadi Ogulinaca u Banja Luku biskupu Komarici. Marija Ičica Škorc bilježi svoja sjećanja povodom 30. te obljetnice smrti mons. Josipa Frkovića, inače njenog ujaka. a Biserka Magdić prenosi dojmove hodočašća u Međugorje. ZOV zaključuje poslanica predsjednice Kolinde Grabar Kitarović povodom Dana državnosti.

Tags: Ogulin, ZOV, mons. Robert Zubović

Ispis E-mail

CookiesAccept

Pretraživanje stranice