bener

Biskup Bogović zasadio lipu u Lipi na Dobri u spomen na petnaestu obljetnicu osnutka biskupije

lipa ana dobri skapuljarovo(Lipa na Dobri, 19.7.2015.) - Gospićko senjski biskup Mile Bogović predvodio je u nedjelju 19. srpnja blagdan Gospe Škapuljarske, kako blagdan Gospe Karmelske tradicionalno nazivaju župljani župe sv. Nikole biskupa u Lipi na Dobri, najsjevernijoj župi gospićko senjske biskupije. Na blagdanu koji tijekom godine okuplja najveći broj župljana, a pogotovo onih pristiglih iz prekomorskih zemalja, koncelebrirali su upravitelj župe pop Ante Luketić, župnik Generalskog Stola Ivica Tolla kao i župnik Lešća i Trošmarije don Željko Kuten te župnik pop Mate Pavlić.

Biskup je vjerničkom puku pojasnio povijest štovanja Gospe Karmelske koju je ustanovio redovnik s brda Karmela koji je svojim članovima dijelio škapule prema kojima župljani ove župe nazivaju Škapuljarevo. S druge strane u Isusovu životu jedno je drugo brdo bilo znakovito, Kalvarija, na kome je pravednik osuđen na smrt. On ipak nije istrunuo već ga je Bog uskrisio što je najveća pobjeda dobrote. Svaki iskorak na brdo znači napredovanje Isusu Kristu koji je vrlo visoko. Na kraju je biskup mladima poručio da se čuvaju poroka današnjice, alkohola i droge, te da prihvaćaju pomoć roditelja i Crkve. Biskup je zatim blagoslovio spomen kamen u čast za 67 poginulih župljana tijekom 2. svjetskog rata a koji će se prinijeti memorijalnom parku Crkve hrvatskih mučenika na Udbini. Biskup je zatim podijelio sakrament svete potvrde za četiri krizmanika.
Nakon mise biskup je simbolički zasadio stablo lipe u župi Lipa na Dobri na petnaestu obljetnicu osnutka biskupije. Među hodočasnicima našlo se članova dobrotvornih podupirajućih društava iz Oštarija, Cerovnika i Skradnika. Misu je glazbom animirao združeni zbor župa Oštarije i Cerovnik pod vodstvom Franje Puškarića.

lipa blagsolov kamenaLipa sadnja lipe

Tags: mons. dr. Mile Bogović, Gospa Karmelska, Lipa na Dobri

Ispis E-mail

CookiesAccept

Pretraživanje stranice