bener

Velika Gospa u svetištu Gospe od Čudesa

img 6407(Oštarije, 15.8.2015.) - Središnju hodočasničku misu na blagdan Velike Gospe u svetištu Gospe od Čudesa u Oštarijama predvodio je u 11 sati župni vikar župe sv. Križa iz Ogulina i novoimenovani župnik Zavalja i Boričevca vlč. Dino Rupčić u koncelebaciji mjesnog župnika i čuvara svetišta popa Ante Luketića, župnika i dekana Ogulinskog preč. Roberta Zubovića i župnika Josipdola vlč. Petra Šporčića. Misu je glazbom animirao župni zbor pod vodstvom Franje Puškarića a misi su nazočile stotine hodočasnika.

"Ovih smo se dana svi mi kao vjernici spremali da što dostojanstvenije proslavimo još jednu „Veliku mašu“. Uz molitvu krunice koja je posvećena našoj nebeskoj majci vjerujem da vam se urezuje u pamćenje obilaženje zavjeta oko mističnog kipa Gospe od Čudesa koja pod svoje okrilje prima od pape pa do nas najmanjih.

Simetrija pod njenim plaštom nije ista jer je jedno mjesto slobodna, za svakoga od nas. Koliko smo puta pod njenim kipom ili slikom pustili žalosnu suzu za sve patnje, ali i suzu radosnicu za sva uslišanja koja je Marija za nas isprosila zagovarajući kod svog sina Isusa Krista. Trebamo se preispitati kakav imamo stav prema Mariji, što nam ona istinski znači u našem životu. Pokušavamo li očima duše povezati se s Marijom i osjetiti njenu toplinu. Izrazimo na ovaj blagdan i zahvalnost našim majkama za sav trud koji su dali nama da bi bili ljudi. Vi mladi ne bojte se otvoreni životu a vi djevojke ne bojte se biti majke. Svako začeče gledajmo kao blagoslov. Vi djevojke odvažite se biti čestite i pobožne majke a očevi da poput svetog Josipa budu glave obitelji. Ako budemo otvoreni životu kao dar a ne opterećenje biće nas više, imat ćemo zdrave obitelji i na život ćemo gledati kao na Božji dar. Ne dopustimo da u našim licima bude žalosti, već radost, je je ovo svetkovina života. Je nam srce zaigralo kada smo se uspinjali u procesiji do ovog svetišta. Osjećamo li doista da nas Marija obasipa svojim zrakama ljubavi. Od Marije se najviše učimo vjerovati i izvršavati Božju volju" - zaključio je propovjednik te zaželio da se ne bojimo života.


Misa je počela svečanom procesijom uz sudjelovanje brojnih laičkim društava sa svojim zastavama od stare škole pa preko jednog od simbola Oštarija Marmontovog mosta pa do zidina nekadašnje velebne katedrale unutar čijih je služena sveta misa.

ostarije VG 1ostarije VG 2

Tags: Oštarije, Gospa od Čudesa, Velika Gospa

Ispis E-mail

CookiesAccept

Pretraživanje stranice