U Ogulinu održan međunarodni seminar o formaciji obiteljskih savjetovatelja u organizaciji Hrvatskog Caritasa

Ponedjeljak, 7. 9. 2015.

Prvog dana u četvrtak 3. rujna u konferencijskoj sali Pučkog otvorenog učilišta održana je tribina na temu „Kako osnažiti obitelj“. koju su održali profesor na KBF- u Đakovu a ujedno i voditelj Obiteljskog savjetovališta Đakovačko-osječke nadbiskupije vlč. dr. sc. Josip Bošnjaković je govorio o perspektivama i mogućnostima očinstva i majčinstva kroz brojne primjere, kao i međuljudskim potrebama. Mr. sc. Mladen Klanac iz nadbiskupijskog obiteljskog savjetovališta iz Zadra je govorio o psihičkim i duhovnim specifičnostima žena na temelju svog iskustva u obiteljskom savjetovalištu te o danas rastućoj krizi majčinstva koja se reflektira kroz strah u primanju novog života. Najbolja je evangelizacija vidjeti obitelj s više djece, zaključili su predavači. U nastavku je održana rasprava a sadržaj tribine i njezin utjecaj na brak i obitelj objedinio je mr. sc. Mario Vojvodić uz vjeru da će ona doprinijeti da se pokušaju zaustaviti negativni trendovi glede sklapanja i razvrgavanja brakova na ovom prostoru.

Drugog dana susret se odvijao u Gradskoj knjižnici i čitaonici a otvorio ga je ravnatelj Hrvatskog Caritasa mons. Fabijan Svalina kao i organizator skupa dr. Josip Bošnjaković i domaćin ogulinski župnik i dekan don Robert Zubović. Mr. Maja Jakšić je govorila o sindromu izgaranja na radnom mjestu, a mr. Boris Vidović o razlikama i poveznicama čovjekove psihičke i duhovne dimenzije, dok je dr. Gordana Berc govorila o osnovama savjetovanja kao prevenciji izgaranja savjetovatelja, nakon čega je održan okrugli stol. U popodnevnom dijelu u kome je nazočio i gospićko-senjski biskup Mile Bogović mr. Mario Vojvodić je govorio o pravnim aspektima pogleda na brakorazvodne parnice sa statističkim primjerima s područja mjesne nadležnosti Općinskog suda u Ogulinu. Zabrinjavajući je podatak da je zadnje dvije godine broj razvedenih brakova postao veći od onih sklopljenih 110 prema 128) , što govori o pogubnoj tendenciji koja se nažalost može preslika i na cijelu Hrvatsku. Dr. Josip Obradović je govorio o odrednicama bračne kvalitete u Republici Hrvatskoj, a Ana Ivančan je na kraju predvodila radionice za sudionike skupa.
Drugi dan je završio sv. misom koju je u župnoj crkvi sv. Križa uz koncelebraciju više svećenika sudionika skupa na čelu s mons. Svalinom predvodio gospićko-senjski biskup Mile Bogović. Koncelebrirali su voditelj Ureda za obitelj Riječke nadbiskupije vlč. Ivan Nikolić, don Tomislav Ljuban iz Caritasa Mostarske biskupije, rektor CBS Split i profesor na splitskom KBF-u mr. Boris Vidović i dr. Josip Bošnjaković, voditelj bračnih i obiteljskih savjetovališta Đakovačko-osječke nadbiskupije i profesor na đakovačkom KBF-u. Uz sudionike skupa i brojne vjernike misi su nazočili Karlovački župan Ivan Vučić i zamjenik gradonačelnika Ogulina Tone Radočaja. Biskup Bogović je seminar nazvao darom za Gospićko-senjsku biskupiju a u svojoj homiliji se osvrnuo na štetne posljedice stvari koje se u povijesti događaju naglo, kao što je bio slučaj s Francuskom revolucijom. Oni su počeli s novim teološkim tumačenjem čovjeka graditi novi svijet zaobilazeći božansko. Iz pariške bazilike Notre Dame izbacili su kip Majke Božje i stavili lik polugole žene. Nakon toga nastao je samo košmar a znanstveni rezultati na takvim osnovama vrlo su tanki. Obiteljske probleme najbolje je sagledati preko biblijskih citata koji su univerzalni. „Njih dvoje bit će jedno tijelo“ i „nosite breme jedan drugome“ čine veliku radost jer se kroz muku znamo znojiti i boriti zajedno. Bog je stvorio čovjeka te muško i žensko, u čemu je temeljna misao koja formira obitelj, zaključio je biskup Bogović svoju homiliju.
Trećeg dana skupa u subotu 5. rujna održana je u pastoralnoj dvorani župe sv. Križa supervizija skupa u tri supervizijske grupe koje su vodili psihoterapeuti prof. Zdenka Pantić i Zdravko Bokulić te dr. Tihana Jendričko. Na kraju su doneseni zaključci i završetak skupa.

og obit skup2

  Vijesti - Sve