bener

Blagoslovljen novi križni put na ogulinskoj Kalvariji

og krizni put(Ogulin, 13.9.2015.) - U nedjelju 13. rujna na ogulinskoj Kalvariji, brdu Kopaniku po prvi je puta održana pobožnost križnog puta kojeg je predvodio gospićko-senjski biskup Mile Bogović a u kome je sudjelovalo više od pet stotina vjernika. Riječ je o novoizgrađenom križnom putu čiji autor je mladi ogulinski kipar Branko Salopek uz suprugu Anu-Mariju Salopek koja je autor likovnog riješenja. Postaje križnog puta izrađene su od kamena Sivca s otoka Brača, dimenzija 150 put 100 cm, debljine 20 cm i težine pojedine ploče 820 kg.

Križni put je na početku blagoslovio gospićko-senjski biskup mons. dr. Mile Bogović a suslavili su župnik i dekan ogulinski preč. Robert Zubović i župnik župe bl. A. Stepinca iz Ogulina fra Petar Grubišić. Molio se je za ovu priliku izrađen „Ogulinski križni put“ autora fra Vice Blekića a postaje su molili članovi Dobrotvornog podupirajućeg društva Sv. Anton iz Žegar Podvrha kao i članovi ŽPV-a. Svakoj postaji sponzori su bili pojedinci ili udruge s prostora župe ili ogulinskog dekanata a križni put završava na vrhu gdje se pruža pogled na Ogulin i kotlinu u kojoj je smješten grad.
Na kraju pobožnosti kod velikog križa domaćin, župnik i dekan ogulinski preč. Robert Zubović istaknuo je da je ovaj projekt u koji je utkano puno ljubavi i odricanja pokazatelj iskrene i duboke vjere brojnih muževa i žena koji je podignut simbolički na 15. obljetnicu osnutka biskupije i 20. obljetnicu oslobođenja Domovine. Autor križnog puta Branko Salopek je poručio da je ovaj njegov dosada najveći profesionalni pothvat doprinos vjerskoj i kulturnoj razini grada i župe Ogulin.

Gradonačelnik Jure Turković je poručio da se ovim projektom očituje veliko zajedništvo i ljubav uz koju se mogu savladati sve prepreke. Ovim križnim putem se još ojačala veza naroda sa svojom Crkvom. Predsjednik MO Žegar Podvrh Željko Mihalić je podsjetio na inicijatora prvog križnog puta podignutom iznad obližnje Barutane 1990. Ivicu Lovničkog istaknuvši da je akcija podizanja ovog križnog puta pokazala veliko zajedništvo među narodom.
Biskup Bogović je na kraju istaknuo simbolički značaj križnog puta i Isusa Krista koje je na njemu iako mučen molio za druge i spasenje svijeta.

Križni pur će biti konačno završen kada se kod zadnje postaje postavi novi križ visok 14 metara.

og krizni put2

Tags: Ogulin, križni put, Uzvišenje Svetog Križa

Ispis E-mail

CookiesAccept

Pretraživanje stranice