bener

Godišnjica stradanja Saborskog

saborsko2(Saborsko, 12.11.2015.) - Sv. misu za duše stradalih u Domovinskom ratu u prepunoj crkvi sv. Ivana Nepomuka predvodio je vlč. Marinko Milićević, kancelar Gospićko-senjske biskupije uz koncelebraciju još 6 svećenika iz okolnih župa.
Na današnji dan 1991. godine, gorilo je nebo i zemlja. Hrabri branitelji su odoljevali napadima ginući jedan po jedan. Zločinci su iza podne probili crtu obrane. Odmah su počeli ubijati civile na pragovima njihovih kuća, a neke su u kućama žive zapalili. Uplašeni narod se razbježao na sve strane u šume oko Sela, a nakon prvog šoka i prve noći provedene pod vedrim nebom i saznanja da je cijelo selo zapaljeno, postalo im je jasno da moraju na put, na put u nepoznato, preko Kapele prema Lipicama i kroz šumu Rakovičku uvalu prema Slunju. Tog dana 12. studenoga 1991. u divljačkom napadu život je izgubila 41 osoba, a ukupno u obrani Saborskog poginula je ili ubijena 51 osoba. Za njih je služena sveta misa i kod spomen obilježja "Slomljena golubica" položeni su cvijeće i zapaljene svijeće.

Misu je predvodio vlč. Marinko Miličević.  U svojoj propovijedi, pred narodom i svima okupljenima, otvorio je svoje srce, iako kaže da to svećenici nerado čine. Govoreći o ratu i ratovima kao najvećem zlu čovječanstva, u kojima neminovno stradavaju nevini. Nasuprot tome naveo je primjer kako su neke osobe upravo zbog rata postali nešto što nisu ni sanjali. Postali su svijetski poznate osobe, pa čak i sveci. Vlč. Marinko je naveo primjer sv. Ivana Pavla II koji je pred 2. svj. rat kao mlad čovjek imao sasvim druge planove za svoj život, glumačku karijeru, sport, glazbu i druge mladalačke aktivnosti, no sve je to naprasno prekinuo rat. Ratne strahote koje je proživio kao vojnik bile su okidač da se Karol Vojtila odluči za svećenički poziv.

"I mene je rat na neki način promjenio" - nastavio je vlč. Marinko, i odredio da se opredjelim za svećenički poziv. Kao mladić 90-tih uključio sam se u obranu Domovine - Bosanska posavina gdje sam doživio da mi teško ranjeni suborac 19-ogodišnjak umre na rukama. Od tog trenutka sam se počeo mjenjati, dugo vremena sam osjećao miris krvi poginulog suborca kojom sam bio obliven dok sam ga izranjavanog držao na rukama. Sve je, kaže, išlo nekako postepeno, polako i na kraju rezultiralo odlukom za svećenički poziv. Bogu je sve moguće, da i najteža stanja okrene na dobro.

Dogodilo se na današnji dan...?, dodao je na kraju svoje homilije vlč. Marinko te objasnio što je htio reći. Slušam jutros Radio- kalendar emisiju Hrvatskog radija, emisiju koja nudi odabir događanja kroz povijest koja su se dogodila na današnji dan i svojim značajem zaslužila da ih se prisjećamo i o njima govorimo. Bilo je svega događaja iz cijelog svijeta, ali ni spomena o zločinu u Saborskom. Predložio je da Hrvatskom radiju uputimo dopis kako bi ih obavjestili da se 12. studenog 1991. u Saborskom dogodio strašan zločin i da je najmanje što jedan nacionalni radio može napraviti za 51 žrtvu da ih jednom godišnje spomenu u svojoj emisiji.

Prilog i fotografije preuzeti sa stranica www.saborsko.net Pogledajte više klikom na poveznicu.

saborsko1saborsko3

Tags: Hrvatski sabor, Marinko Miličević

Ispis E-mail

Pretraživanje stranice