bener

Slavlje Gospe od Zdravlja od euharistijskog kongresa 1932.g.

og bozanic(Ogulin, 21.11.2015.) - U subotu 21. studenog u Ogulinu je 84. puta vrlo svečano proslavljen blagdan Gospe od Zdravlja koji se u župi sv. Križa slavi od 1932. a predvodio ga je župnik i dekan Omišlja u Krčkoj biskupiji vlč. dr. Anton Bozanić. Suslavili su župnik i dekan ogulinski preč. Robert Zubović i ostali svećenici obje ogulinske župe kao i samostana franjevaca trećoredaca. Liturgijskom glazbom misu je animirao a nakon nje i održao koncert zbor župe iz Omišlja pod vodstvom s. Valentine Marinović i uz orguljsku pratnju Luke Španjića.

„Zdravlje koje nam je svima na prvom mjestu objedinjenje je duhovnog, psihičkog i tjelesnog zdravlja u čemu jedno utječe na drugo što ukazuje i Svjetska zdravstvena organizacija,“ istaknuo je na početku dr. Bozanić te ukazao da je duhovno zdravlje posljedica da smo iznutra čisti a duhovne rane utječu na psihičko i tjelesno zdravlje. Sveti papa Ivan Pavao II pokazatelj je da je unatoč bolesti kao magnet djelovao na svijet jer je bio duhovno zdrav. Za duhovno zdravlje nismo nikada stari a često naše duhovno zdravlje prenosimo i na druge ne znajući to i sami. Izvor i počelo našeg zdravlja je Isus Krist a najbolja posrednica je Majka Božja, koja pokazuje da je dobro ići Božjim putem. Za duhovno zdravlje dovoljno je povezati se s onim u koga vjeruješ, zaključio je dr. Bozanić.
Župnik Zubović na kraju je zaključio da je proteklog tjedna Bog pohodio puk ogulinski trodnevnom duhovnom pripravom blagdanu Gospe od Zdravlja koji se u Ogulinu slavi svečanije od patrona Križeve a koju je ove godine predslavio p. Marko Glogović. Gospa od Zdravlja slavi se u Ogulinu od 16. lipnja 1932. godine kada je u Ogulinu održan i euharistijski kongres kada je tadašnji zagrebački nadbiskup Antun Bauer blagoslovio 250 djece. Nakon mise održan je koncert crkvenih pjevača iz Omišlja koji su svojom pjesmom uljepšali ovaj veliki blagdan.

Ispis E-mail

Pretraživanje stranice