bener

53. broj ZOV-a

og uskrsni broj ZOV a 1(Ogulin, 23.3.2016.) - Uoči blagdana Uskrsa iz tiska je izišao novi 53. broj lista ZOV ili Zajednice ogulinskih vjernika. Ovaj polugodišnjak izlazi već 23. godinu za redom a prati pastoralna zbivanja u župi Uzvišenja sv. Križa u Ogulinu i župama ogulinskog . Ovo je peti po redu broj kojeg uređuje župnik i dekan ogulinski preč. Robert Zubović, tiskan je u OG grafici u Ogulinu. 53. broj ZOV-a im 88 stranica, na naslovnici dominira detalj s križnog puta na novoizgrađenoj ogulinskoj Kalvariji, dok na zadnjoj strani dominiraju detalji prošlogodišnje Adventske izložbe o Godini milosrđa U središnjem dijelu tradicionalno dominiraju fotografije sa značajnih župnih aktivnosti od zadnje Križeve.

U svom uvodniku dekan Zubović ističe značaj Godine evanđelja započete otvaranjem Vrata milosrđa u kojoj je posebno važan čin ispovijedi. U rubrici „Navješćivati i odgajati“ donosi se poruka gospićko-senjskog biskupa Mile Bogovića za Katehetsku nedjelju kao i više tekstova eminentnih teologa o Godini milosrđa. Slijedi propovijed biskupa Bogovića na Danu hrvatskih mučenika na Udbini kao i one izrečene u Škabrnji te biskupova korizmena poruka. Rubrika završava papinom korizmenom porukom.
Zatim slijedi rubrika „ Vijesti iz biskupije“ koju je pripremio Zvonko Ranogajec i koja donosi prikaz glavnih događaja na biskupijskog razini od blagdana Križeve pa do kraja siječnja. ZOV se prigodnim tekstova oprostio od svečenika popa Mate Pavlića i mons. Vladimira Živčića preminulog u Kanadi. Središnja je rubrika „Vijesti župa Ogulinskog dekanata“, ponajviše iz župe sv. Križa, zatim iz župe bl. Alojzija Stepinca, Zagorja i Modruša iz pera župnika dr. Željka Blagusa, Lipe na Dobri, Saborskog, Lešća na Dobri iz pera Marinka Vladića, Josipdola i Generalskog Stola od strane Ante-Joze Ramića.
U rubrici „Iz naših krajeva“ prof. Ivan Tironi nastvalja veliki stručni serijal o „Ogulinskim trgovima i ulicama“. U rubrici „Mladi za mlade“ Vesna Vuković, Marieta Tomić, Vesna Žilić- Vrbanić predstavljaju bogatu aktivnost mladih župe i dekanata., dok Darijo Burjan predstavlja povijest križarstva u Hrvatskoj. Slijedi Obiteljska stranica koju uređuje Renata Špehar-Vojvodić. U rubici Mozaik predstavlja se oltarni reljef Slava hrvatskih mučenika na Crkvi hrvatskih mučenika na Udbini autora kipara Kuzme Kovačića, zatim knjiga Ogulinska narodna zaštita pisva Ivana Strižića, „Rivellijeva zavjera laži“ od mons. dr. Jurja Batelje i zadnji broj Senjskog zbornika posvećen biskupu Bogoviću. ZOV bilježi predstavljanje Paudato TV u Ogulinu kao i monografiju župe sv. Križa Lumen fidei.

Tags: Ogulin, ZOV

Ispis E-mail

CookiesAccept

Pretraživanje stranice