bener

HGSS proslavila blagdan svog nebeskog zaštitnika sv. Bernarda

og sv bernard1(Ogulin, 15.6.2015.) - Hrvatska gorska služba spašavanja svečano je u srijedu 15. lipnja u popodnevnim satima proslavila blagdan svog nebeskog zaštitnika sv. Bernarda. Gorski spašavatelji iz stanica diljem Hrvatske svoj blagdan tradicionalno već više godina slave u Ogulinu, geografskom središtu Hrvatske i prostoru duge tradicije gorskog spašavateljstva kao i gradu gdje je pred 142 godinu niknula misao o osnutku Hrvatskog planinarskog društva.

Svečanost je započela svečanim ophodom ulicama grada uz zastave od prostorija HGSS-a do župne crkve sv. Križa uz nazočnost pripadnika 9 stanica iz cijele Hrvatske kao i brojnih najviših državnih uzvanika na čelu s Majom Čavlović, izaslanicom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović. Misno slavlje predslavio je u župnoj crkvi sv. Križa župnik i dekan ogulinski preč. Robert Zubović a misi su uz gorske spašavatelje nazočili i članovi Skijaškog kluba Ogulin i planinari.

Sve što činite u svom plemenitom poslu činite zbog savjesti i ljubavi za bližnjega, što je posebno važno u Godini milosrđa, ukazao je don Robert te istaknuo da će kršćanstvo opstati samo uz konkretna djela milosrđa koja vi činite te je zatim naveo tjelesna djela milosrđa koja čitamo svake nedjelje u Godini milosrđa. Svoje vrijeme dajete za druge, kao što je pred skoro tisuću godinu radio vaš svetac zaštitnik sv. Bernard, koji je u svom gostinjcu u Val d Aosti primao hodočasnike iz Francuske koji su išli u Rim. Po uzoru na sv. Bernarda papa Franjo nas upućuje na potrebu njegova nasljedovanja time što ćemo zbrinuti bar jednu prognaničku obitelj, zaključio je don Robert. Na kasnijoj svečanoj sjednici u Gradskoj knjižnici pročelnik HGSS-a Vinko Prizmić je istaknuo da su spašavatelji ponosni da je sv. Bernard bio jedan od njih te da svoj posao oni danas rade sigurno i učinkovito uz stalni zagovor svog zaštitnika sv. Bernarda. Među dobitnicima priznanja jedno je dobio i ogulinski župnik i dekan preč. Robert Zubović koji tradicionalno ugošćuje gorske spašavatelje cijele Hrvatske na dan sv. Bernarda i upućuje im svoju riječ ohrabrenja.

og sv bernard2og sv bernard3

Tags: planinari, HGSS

Ispis E-mail

Pretraživanje stranice