bener

Uskrsno primanje ogulinskog župnika s biskupom

og primanje uskrsno a(Ogulin, 17.4.2017.) - Na uskrsni ponedjeljak 17. travnja u župnoj dvorani župe sv. Križa u Ogulinu održano je u večernjim satima tradicionalno uskršnje primanje ogulinskog župnika preč. Roberta Zubovića za predstavnike javnog života grada Ogulina s područja kulture, prosvjete, sporta, zdravstva, gospodarstva, mjesnih odbora i brojnih udruga Susretu su uz čelnike navedenih ustanova nazočili karlovački župan Ivan Vučić, gradonačelnik Ogulina Jure Turković sa zamjenicima Tonom Radočajem i Željkom Stipetićem. Primanje je kao i svih prethodnih godina uzveličao gospićko-senjski biskup, a po prvi puta je u toj ulozi bio mons. mr. Zdenko Križić kao i brojni svećenici ogulinskog dekanata, članovi župnog zbora i župnog pastoralnog vijeća.

Pozdrav biskupu Križiću uputio je u ime župnog pastoralnog vijeća Milan Poljak, nakon čega je pozdrav uputio domaćin, župnik i dekan ogulinski preč. Robert Zubović. Istaknuo je da je sretan što je na primanju okupio sve kandidate za budućeg gradonačelnika(cu) grada Ogulina kao i čelnike svih udruga a za imenovanje biskupa Križića je istaknuo zadovoljstvo da su uslišane molitve za izbor dobrog pastira naše biskupije. Župnik Zubović je istaknuo zadovoljstvo na zajedništvu u gradu te najavio obnovu pročelja crkve. Gradonačelnik Ogulina Jure Turković je izrazio zadovoljstvo na dva velika zajednička projekta grada i župe a to su križni put na ogulinskoj Kalvariji te veliki križ na brdu Kopaniku na završetku križnog puta.
Biskup Križić je istaknuo da je dobar župnik onaj koji ima dosta suradnika koje uključuje u rad župne zajednice, jer svi oni čine živu crkvu. Oni su temeljni kamen crkve jer u svojoj župi krste svoju djecu koja tu ostaju a župnici odlaze. Na kraju je arhitektice Kristina Špigl Uhrl predstavila projekt obnove pročelja župne crkve čija je gradnja započela davne 1781. godine u duhu graničarske crkve u vojnoj krajini. Crkva je 1900. doživjela preoblikovanje pročelja u kasnobaroknom sakralnom stilu a građevinski materijali su bili kamen i opeka uz vrlo vrijedne drvene kipove Ćirila i Metoda. Za obnovu crkve završena je konzervatorska studija a sam projekt uz sanaciju kipova, obnovu pročelja kao i svih prozora koštao bi preko milijun kuna.

og primanje uskrsno bog primanje uskrsno c

Tags: Ogulin, Uskrs

Ispis E-mail

CookiesAccept

Pretraživanje stranice