bener

Novi broj Kolišća uoči Jurjeve

kolisce(Zagorje, 22.4.2017.) - Povodom blagdana nebeskog zaštitnika župe Zagorje kod Ogulina sv. Jurja, iz tiska je izišao novi 18. broj godišnjaka koji prati zbivanja na prostoru župe sv. Jurja u Zagorju Ogulinskom a kojeg zadnje četiri godine izdaje KUD Sv. Juraj. Ovo je prvi broj Kolišća kojeg uređuje nova urednica Anita Puškarić, donosi iscrpne informacije o životu župe kao i brojnih udruga u tri mjesna odbora, Zagorju, Desmericama i Ribarićima. Novo Kolišće ovim je brojem ušlo u punoljetnost a na naslovnici dominira Područna osnovna škola Zagorje od Prve osnovne škole Ogulin koja od skora treba nositi ime Bernarda Luketicha, pokojnog predsjednika Hrvatske bratske zajednice koji je podrijetlom iz Zagorja Ogulinskog.

Kolišća na početku donose poruku pape Franje za Korizmu 2017., akon čega iz pera Franje Puškarića slijedi kronika župe sv. Jurja u proteklih godinu dana. Isti autor piše o prvom spomenu Zagorja u Urbaru modruškom iz 1486. godine kao i popisu žrtava drugog svjetskog rata i poraća, riječ je o dodatku od prošlog broja. Voditeljica PŠ Zagorje Dinka Mališ piše o školi kao najstarijoj i najvažnijoj ustanovi u tom prostoru, nakon čega slijedi niz fotografija s dodjele priznanja za najuređeniji školski vrt kontinentalne Hrvatske koje je obavljeno na HTV-u na Prislavlju u Zagrebu. Kolišće bilježi i aktivnosti iz PŠ Desmerice.
Ivica Vuković donosi iscrpan prikaz aktivnosti MO Zagorje, Ivica Francetić za MO Desmerice a Ivica Paušić za MO Ribarića. Zatim slijede aktivnosti udruga s prostora župe i triju mjesnih odbora, Zdravko Bertović bilježi aktivnosti KUD-a Sv. Juraj, Ivan Kolić DVD-a Zagorje, Vladimir Paušić NK Mladosti, Ivica Puškarić u ime Udruge ZNG Klek, Josip Puškariću ime LD Srnjak a Tihomir Bertović u ime LD Klek iz Ogulina, VII. sekcije iz Zagorja. Ivan Bertovića bilježi aktivnosti HBZ-a, odsjek 2001 Frankopan, dok o aktivnostima Hrvatske bratske zajednice u Americi piše Franjo Bertović.
List je inače predstavljen u prostorijama DVD-a Zagorje u petak 21. travnja u nazočnosti karlovačkog župana Ivana Vučića, saborskog zastupnika Tomislava Lipošćaka i zamjenika gradonačelnika Ogulina Jure Turkovića. List je predstavio Franjo Kolić a osvrt je dala i višegodišnja urednica Gordana Bertović. Predstavljanju je nazočio i župnike župe bl. A. Stepinca iz Ogulina i gvardijana franjevačkom samostana fra Petar Grubišić koji je pohvalio sukreatore lista na entuzijazmu na kulturnom i društvenom planu. „Gdje je izražen trud i ljubav, vide se rezultati,“ zaključio je fra Petar.

Tags: Sveti Juraj, Kolišće, Zagrje Ogulinsko

Ispis E-mail

CookiesAccept

Pretraživanje stranice