Predstavljena monografija "Josipdol mjesto i župa" uz prethodnu misu za josipdolske žrtve kroz povijest

Written by Zvonko Ranogajec, prof. on . Posted in Ogulin

josipdol mjesto i zupa(Josipdol, 21.7.2017.) -U župi sv. Josipa u Josipdolu služena je sv. misa za sve žrtve Josipdola kroz povijest koju je predvodio župnik Plaškog i Saborskog dr. fra Draženko Tomić u suslavlju mjesnog župnika fra Petra Šporčića kao i župnika Zagorja i Modruša dr. Željka Blagusa te župnika Križpolja fra. Jure Marčinkovića. Liturgijskom glazbom misu je uzveličao župni zbor pod vodstvom pod vodstvom Ivanke Gašparović i uz orguljsku pratnju Marice Rendulić. Uz više od stotinu župljana misi su nazočili načelnik Josipdola Zlatko Mihaljević, saborski zastupnik Tomislav Lipoščak kao i brojni predstavnici braniteljskih udruga.

Kako sagledati vlastit život i povijest u kontekstu obilježavanja mučeničke smrti i herojske pobjede naših sugrađana, zapitao se propovjednik dr. Tomić. Kada govorimo o povijesti, uživamo u onome što su nam ostavili naši predšasnici. Što nositi u budućnost, zapitao se dalje propovjednik. Trebamo nositi svjetiljku tradicije, vjernosti i vjere kroz život u kojem se inače pale različita svjetla. Našim mladima možemo davati vrijednosti naše tradicije koja nas je održala, uz dozu slobode da sami izbore svoj put. Budimo ponosni na svoju tradiciju, njegujmo ju, jer su za nju mnogi poginuli, zaključio je svoju propovijed dr. fra Draženko Tomić.

Nakon mise svi uzvanici su se uputili u sportsku dvoranu osnovne škole Josiopdol u kojoj je održano predstavljanje knjige „Josipdol, mjesto i župa“. Riječ je o trećoj po redu monografiji pojedinih župa Ogulinskog dekanata, nakon Oštarija i Cerovnika autora magistra teologije iz župe Zagorje Ogulinsko Franje Puškarića koji radi kao vjeroučitelj u Gospiću, knjižničar u biskupijskoj knjižnici u Gospiću te kao povjerenik Gospićko-senjske biskupije za martirologij. Knjigu su predstavili biskup u miru Mile Bogović, dr. Ivan Brlić iz instituta Ivo Pilar iz Gospića i prof. Ivan Tironi iz Ogulina. Moderator predstavljanja bio je dr. fra Draženko Tomić a u umjetničkom dijelu nastupio je KUD Sv. Juraj iz Zagorja Ogulinskog.

Nakladnik knjige je župa sv. Josipa iz Josipdola, urednik knjige je vlč. Petar Šporčić, a tiskana je u Og grafici iz Jastrebarskog u nakladi od 500 primjeraka. Recenzenti knjige su dr. sc. Marko Medved, docent na Katedri crkvene povijesti na Teologiji u Rijeci i dr. sc. Ivan Brlić iz Instituta Ivo Pilar, područni ured Gospić, dok je lekturu obavila s. Robertina Medven, prof. Knjiga od 300 stranica sastoji se od tri dijela, povijesti mjesta Josipdol, povijesti župe Josipdol i crkvenih objekata te više priloga koje čine popis žrtava Prvog svjetskog rata, Drugog svjetskog rata i poraća i Domovinskog rata. Knjiga sadrži niz fotografija, popis literature i izvora, neobjavljenih i objavljenih izvora, internet stranice te popis imena, osoba i mjesta.

Biskup Bogović je pohvalio autora koji je od dosadašnjih šest objavljenih monografija župa Ogulinskog dekanata sam objavio tri, pri čemu je vidno koristio arhivsku građu, kao i relevantne podatke iz matica župe koja je osnovana 1775. godine po nalogu tadašnjeg austrijskog cara Josipa. Svih 300 stranica monografije je zavrijedilo biti objavljeno, a u prikazu nekadašnjeg života očito je da je on bio prožet crkvenim elementima.

Dr. Ivan Brlić je pohvalio reafirmaciju josipdolskog govora kao i bogatstvo fotografija i tablica kao i bibliografija. U pisanju koristi jezik bez fraza te se dokazao kao afirmiran znanstvenik.

Prof. Ivan Tironi je podsjetio na pojavljivanje imena Josipdola u Urbaru Modruškom kao i 1775. Godinu kada je car Josip zabilježio svoj boravak u ovom mjestu.

Sam autor je na kraju istaknuo da je knjigom htio podsjetiti na 210 obljetnicu od osnutka župe kao i 330 godine od kada je s v. Josip proglašen zaštitnikom domovine kao i 26. obljetnicu od napada na Josipdol od strane pobunjenog agresora. Na kraju je zahvalio nekolicini ljudi značajnih u njegovu životu i djelovanju.


Created with Flickrset for Joomla.

Tags: Josipdol, povijest, monografija

Ispis