bener

Velika Gospa u svetištu Gospe od Čudesa

ostarije vel g(Oštarije, 15.8.2017.) - Središnju hodočasničku misu na blagdan Velike Gospe u svetištu Gospe od Čudesa u Oštarijama predslavio je u 11 sati predvodnik trodnevne duhovne priprave i umirovljeni profesor na Teologiji u Rijeci dr. Milan Šimunović u suslavlju mjesnog župnika i čuvara svetišta popa Ante Luketića, župnika i dekana Ogulinskog preč. Roberta Zubovića, župnika župe bl. A. Stepinca iz Ogulina fra Petra Grubišića i župnika Josipdola vlč. Petra Šporčića. Misu je glazbom animirao župni zbor pod vodstvom Franje Puškarića, a misi su nazočili brojni hodočasnici.

Propovjednik dr. Šimunović poručio je brojnim hodočasnicima koji su došli u povorci u hodu za Kristom sa svojim problemima Gospi od Čudesa koja sve privlači. Propovjednik je istaknuo da nas Duh Sveti nadahnjuje pa će i on danas iznijeti svoje misli bez prethodno napisane propovjedi uz želju da Marijin zagovor riješi naše probleme. U današnjem svijetu kao da se sve poremetilo, dolazi do urušavanja vrijednosti i vjerskih običaja, a mladi kao da su se danas preko Facebooka dogovorili za druge partije, a ne za blagdansku misu. Nadam se da to stanje nije trajno i to je izazov za nas svećenike, ali i vas vjernike jer mi katolici imamo specijalno poslanje u svijetu. Kad je Marija prema Knjizi Otkrivenja rodila muškića došao je i zmaj koji danas jače zamahuje repom. Jesu li tome krivi samo ateisti i internetski portali ili smo krivi mi sami, zapitao se dr. Šimunović te jasno poručio: Glavni neprijatelji su nam katolici koji prednjače u ogovaranju, ne idu na sv. misu i djecu ne odgajaju za brak. Zmaj koji ruši Ckrvu je u našim redovima. Dok su ove zidine pred više stoljeća rušili Turci, danas ih mi rušimo nerađanjem. Prijeti li nam zatvaranje crkava kao u Nizozemskoj? Vratimo se sebi, prestrojimo se i preorijentirajmo jer su župne zajednice prazne, a mladi odlaze nakon krizme. A papa je jasno rekao da su župne zajednice lađe naše vjere. Ako nas u župi ima i šačica, vjeru trebamo živjeti i prenositi. Problem smo i mi svećenici koji postajemo umorni, a Ckrva sve više postaje klerikalizirana, a više bi trebala biti razgovorna. Unatoč izazova brojnih karizmatika, župe su oaze u kojima se čini čudo i u kojima svi moramo postati evangelizatori da bi nadišli naš minimum gramatike vjere. Neka ova Velika Gospa bude prekretnica da se više uključimo u život župe te da se svatko pita što će učiniti prema svom daru kojeg treba prepoznati inače nam firma ie u stečaj. Da se to ne dogodi, mi imamo kapital ljudi i zagovor Gospe od Čudesa. Nemojte se obeshrabriti jer je ogulinski kraj uz moj gacki stožer ove biskupije s posebnim kapitalom te će zmaj biti poražen od Jaganjca iz skromne, malene Gospe.
Misa je počela svečanom procesijom uz sudjelovanje brojnih laičkim društava sa svojim zastavama od stare škole pa preko jednog od simbola Oštarija Marmontovog mosta pa do zidina nekadašnje velebne katedrale unutar čijih je služena sveta misa.

Tags: Oštarije, Gospa od Čudesa, Velika Gospa

Ispis E-mail

CookiesAccept

Pretraživanje stranice