bener

Obilježena 26. obljetnica pogibije prvog hrvatskog redarstvenika Željka Brozovića

kamenica skradnicka molitva za policajca z. brozovica(Ogulin, 22.8.2017.) - U utorak 22. kolovoza obilježena je u Tržiću Tounjskom i Ogulinu 26. obljetnica od pogibije prvog hrvatskog redarstvenika na ogulinskom prostoru, Željka Brozovića. Uz molitvu na mjestu pogibije održan je maraton njegovih suboraca do Ogulina kao i misa u Hreljinu Ogulinskom.
Prije 26 godina, 22. kolovoza 1991. pripadnik Specijalne jedinice policije Grom Policijske uprave karlovačke Željko Brozović poginuo je u Tržiću Tounjskom prilikom pokušaja deblokade Slunja. U znak sjećanja na prvog poginulog hrvatskog redarstvenika Karlovačke županije, a ujedno i prvog poginulog pripadnika Specijalne jedinice policije Grom održana je komemoracija i molitva kod mjesta pogibije u Tržiću, zatim u Kamenici, Oštarijama a služena je misa u Željkovom rodnom mjestu Hreljinu Ogulinskom. Osim toga predstavnici Udruge SJP Grom istrčali su maraton, kao i članovi Bisciklističkog kluba Frankopan iz Ogulina od kojih su neki i članovi PHR.

Uz obitelj poginulog Željka Brozovića u znak sjećanja na njegovo tragično stradavanje u obilježavanju su sudjelovali izaslanik ministra hrvatskih branitelja, tajnik Kabineta ministra Ivan Anton Žlimen, izaslanstvo Policijske uprave karlovačke predvođeno zamjenikom načelnika Ivicom Porubićem, predstavnici Grada Ogulina predvođeni predsjednikom Gradskog vijeća grada Ogulina Željkom Stipetićem, predstavnici Udruge SJP Grom te predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata.
Molitvu odrješenja kod spomenika prvoj žrtvi među policajcima u obrani ogulinskog kraja predvodio je policijski kapelan iz Karlovca preč. Andrija Markač u nazočnosti župnika Oštarija i Cerovnika popa Ante Luketića.Kraća molitva održana je i kod križa u Kamenic Skradničkoj i crkvi Svetišta Gospe od Čudesa u Oštarijama. Nakon otrčanog maratona i dolaska biciklista do Hreljina, rodnog mjesta Željka Brozovića, služena je sv. misa u filijalnoj crkvi sv. Antuna Padovanskog u Hreljinu koju je predslavio župnik i dekan ogulinski preč. Robert Zubović u suslavlju popa Ante Luketića.
Dekan Zubović se u svom obraćanju osvrnuo na prvu žrtvu iz Hreljina i ogulinskog kraja Željka Brozovića koji je stradao 22. kolovoza 1991. godine kao i posljednje žrtve u Oluji također Željka Brozovića iz Hreljina. Mnogi naši mladići na putu spasenja i slobode su otišli u vječnost u svjetlu vjere. Propovjednik se na misi također službeno oprostio od vjernika Hreljina pastoralne dužnosti župnika Ogulina u svoju matičnu Krčku biskupiju i župu Mali Lošinj.

Tags: Domovinski rat, Kamenica Skradnička

Ispis E-mail

CookiesAccept

Pretraživanje stranice