Spomendan sv. Marka Križevčanina u Skradniku

Written by Zvonko Ranogajec, prof. on . Posted in Ogulin

skradnik sv. marko krizevcanin 17(Skradnik, 10.9.2017.) - U nedjelju 10. rujna održana je u Skradniku, u župi Oštarije svečana proslava naslovnika njihove kapele i Dobrotvornog podupirajućeg društva Sv. Marka Križevčanina. Misu je predvodio mjesni župnik Oštarija i Cerovnika i čuvar svetišta Gospe od Čudesa pop Ante Luketić u suslavlju župnika Josipdola, vlč. Petra Šporčića. Misu je liturgijskom glazbom uzveličao mješoviti zbor Oštarija uz orguljsku pratnju Franje Puškarića.

Zbog kišovitog vremena izostala je redovita procesija od osnovne škole, a misi su tradicionalno nazočila slična dobrovolja podupirajuća društva iz Ogulina i okolice, Sv. Rok iz Lomosta, Sv. Josip iz Žegar-Podvrha, Sv. Petar iz Sv. Petra kao i DPD-a iz općine Josipdol, Uzašašća Isusova iz Cerovnika, Sv. Ivan Pavao II. iz Oštarija i mjesnog DPD Sv. Marka Križevčanina iz Skradnika.
Ovogodišnja proslava bila je u znaku trogodišnje duhovne priprave za veliku proslavu 400. obljetnice od mučeničke smrti sv. Marka Križevčanina. Propovjednik pop Luketić vjernicima je progovorio ljudskoj slabosti, grijeha, jer smo sve skloniji ogovarati, kritizirati, klevetati što nam postaje najčešći oblik komunikacije a sve je manje odnosa prema drugome na bazi dobrote, ljubavi i sebedarja. Ne smijemo zataškavati zlo a vjernička nam je dužnost upozoriti bližnjega na bazi bratske opomene. Trebamo se žrtvovati da druge upozorimo da idu u krivom smjeru u čemu moramo biti uporni. Zbog takvih radnji i sv. Marko Križevčanin je dao svoj život, da drugi uzvjeruju i da ima nešto svetije od ljudskih propusta.

Na koncu mise župnik Josipdola vlč. Šporčić blagoslovio je papinsku zastavu, hrvatski stijeg, Gospinu krunicu, misnicu za liturgijsko slavlje te kruh, vino i vodu, sve donacije od župljana a uoči velike obljetnice mučeništva sv. Marka Križevčanina. Nakon mise održane u kapelici, nastavljeno je druženje vjernika i hodočasnika u prostorijama društva.


Created with Flickrset for Joomla.

Tags: Oštarije, Skradnik, sv. Marko Križevčanin, patron

Ispis