bener

Komemoracija i misa na 26. obljetnicu pada i progonstva Saborčana

saborsko komemoracija na 26 obljetnicu pada saborskog(Saborsko, 12.11.2017.) - U subotu 12. studenog u herojskom i patničkom mjestu i župi Saborskom obilježena je 26. obljetnica tragičnog događaja i pada ovog mjesta u neprijateljske ruke kada je agresorska JNA sa srbočetničkim snagama spalila ovo mjesto a one koji su ostali mučki pobila. Obilježavanje je počelo komemoracijom kod spomen obilježja, golubice i nastavljeno misom za sve žrtve Saborskog u župnoj crkvi sv. Ivana Nepomuka koju je predslavio domaći župnik dr. fra Draženko Tomić. Svečanost su uzveličali izaslanik predsjednika Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tom Medved, izaslanik predsjednice republike general bojnik Mladen Markač, karlovački župan Damir Jelić te brojni gradonačelnici i načelnici susjednih gradova i općina kao i predstavnici braniteljskih udruga i školska mladež .

Propovjednik je podsjetio na dan pred 26 godina koji je bio običan dan pun jeze i užasa i kada su mnogi okončali svoj život a dio njih je lutao šumama. Mnoge nesane noći pratile su te nesretne ljude. Dirljive i ohrabrujuće riječi bude nadu iako se čovjek pita zašto su to uradili, jer to jednostavno nadilazi naše shvaćanje, te nas okreće Bogu i molitvi. Žrtva bi bila uzaludna kada ne bi bili dostojanstveni s mišlju hoda naprijed i da poštujemo svoje. Hrvatska je okvir u kome svi ljudi trebaju zajedno živjeti. Uz slike i uzor žrtava, imamo nadu i budućnost. Neka svatko radi svoj posao najbolje što može oslanjajući se na Gospoda gdje nas čekaju naši prijatelji. Cvijetu naših žrtava zahvaljujmo svakog 12. studenog, zaključio je svoju propovijed župnik fra Draženko.
Na komemoraciji su pročitana imena svih 51 poginulih a karlovački župan Damir Jelić je poručio da ljubav pobjeđuje tamu a golub na spomeniku je spona sa žrtvama i Gospodinom. Tragični studeni u cijeloj Hrvatskoj od Saborskog, preko Slunja do Vukovara podsjeća nas na temelje hrvatske države ali i odgovornost da ju očuvamo. S optimizmom i bez beznađa kročimo u budućnost i prenosimo to na mlade, poručio je ministar Meddved, dok je general Markač zahvalio Saborčanima na domoljublju i želji za životom što su se vratili na zgarišta i obranili svoj dom. Iako su vojno porazili agresora, nisu porazili velikosrpsku ideju.
Nakon mise u zgradi osnovne škole mogla se razgledati izložba u organizaciji Ženske akcije Saborsko o stradanjima Saborčana u Domovinskom ratu pod nazivom „Saborsko da se ne zaboravi“.

Tags: Domovinski rat, Saborsko

Ispis E-mail

Pretraživanje stranice