Biskup Bogović na Bogojavljenje u Slunju

Written by Zvonko Ranogajec, prof. on . Posted in Ogulin

slunj biskup bogovic i bogojavljenje 17(Slunj, 6.1.2018.) - Gospićko-senjski iskup u miru Mile Bogović tradicionalno je blagdan Bogojavljenja predslavio u Slunju u župnoj crkvi Presvetog Trojstva u suslavlju s domaćim župnikom i dekanom slunjskim mons. Milom Pecićem, u svojoj rodnoj župi i pri tom progovorio o vjeri u Krista sina kroz prizmu tri mudraca koji su došli u pohode rođenom spasitelju.
Bog je čovjeku pripremio vječnu slavu kroz svog sina bogočovjeka, a čovjek treba biti samo nagnut prema njemu u svom hod prema Bogu. Tri kralja imala su zvijezdu, dok mi u trnovitom bespuću današnjice nemamo zvijezde, rekli bi neki. No mi imamo zvijezdu, Krista koji se utjelovio, a ako ga slijedimo, nećemo zalutati.

Danas je teže svjedočiti kršćanstvo, no što je veći mrak, naša je zvijezda vidljivija. U svakoj obitelji postoji osoba s najvećim moralnim autoritetom, koja je svjetlo za sve ukućane. Svaka baka ili djed mogu biti dobar putokaz, a često se pokazuje da prostodušni ljudi bolje shvaćaju Krista. Iznoseći paralele s današnjim kraljevima biskup Bogović je ukazao na kraljeve koji danas ne znaju koristiti svoje zlato, tamjan i smirnu. Problem nastaje ako izgubimo zvijezdu i prestanemo biti dar za druge, pogotovo ako smo na vlasti. Krenimo u Novu godinu sa svjetlom rođenim u štalici koje je osvjetljavalo put apostolima i svim kršćanima.
Nakon mise biskup je zaigrao sa župljanima kolo Janje moje kojim se tradicionalno završava božićno vrijeme u slunjskom kraju. Misu je liturgijskom glazbom pratio župni zbor uz orguljsku pratnju Branke Čuić.

Tags: Slunj, Tri kralja

Ispis