bener

Sv. Stjepan prvi mučenik za Isusa

og stjepanja(Ogulin, 26.12.2017.) - Gospićko-senjski biskup mons. Zdenko Križić tradicionalno je u božićnom vremenu na blagdan Stjepanje. "Nakon što smo proslavili dan svjetla i radosti na Božić, danas obilježavamo prvu mučeničku smrt za Isusa, sv. Stjepana koji predaje svoj život u ruke božje i to baš kao i Isus izvan grada. Kao i Isus, i Stjepan je oprostio svojim mučiteljima, a mržnja i bijes nisu obuzeli njegovu dušu. Jer kada mržnja obuzme ljude, onda čovjek postaje spreman činiti zlodjela, kao što je to prvi uradio Kain. Veliko je postignuće čovječje je vladati sobom, važnije nego vladati nad drugima." - istaknuo je biskup Zdenko.

"U životu je važno ne prenagliti, jer samo takvi možemo stati pred Boga. Bog čovjeka u patnji ne ostavlja samoga, a Stjepan umire praštajući baš kao i njegov učitelj. Čovjek je po naravi osvetljiv, a za praštanje trebaju božanske snage koje ima onaj koji posjeduje Duha svetoga. Konačno, praštane prema bližnjemu preduvjet je da nam Bog oprosti."

Biskup je u večernjim satima pohodio Ogulin te predslavio svečanu misu u koncelebraciji više svećenika Ogulinskog dekanata na čelu s dekanom dr. Željkom Blagusom i župnikom Ogulina Josipom Štefančićem. Suslavili su župni vikar Herbert Berisha, župnik župe bl. A. Stepinca fra Petar Grubišić, župnik Generalskog Stola Ivica Tolla i tajnik i kancelat biskupa Mišel Grgurić. Između više stotine vjernika misi je nazočio i gradonačelnik Ogulina Dalibor Domitrović, dok je glazbom misu animirao veliki župni zbor uz orguljsku pratnju s. Pankracije Žižić.
og stjepanja2

Tags: Ogulin, Sveti Stjepan

Ispis E-mail

Pretraživanje stranice