bener

Prikazanje Gospodinovo-Svijećnica u Oštarijama

ostarije svijećnica u svetistu gospe od cudesa(Oštarije, 2.2.2018.) - U petak 2. veljače u svetištu Gospe od Čudesa u Oštarijama kod Ogulina tradicionalno je vrlo svečano obilježen blagdan Prikazanja Gospodinova ili Svijećnica, odnosno Prva svetica kako ga zovu u ovom kraju i marijanskom svetištu. Pred mnoštvom vjernika na početku je predvoditelj misnog slavlja župnik župe sv. Križa vlč. Josip Štefančić blagoslovio svijeće brojnih hodočasnika, dok su suslavili upravitelj svetišta pop Ante Luketić i župnik župe bl. A. Stepinca iz Ogulina fra Petar Grubišić. Liturgijskim pjevanjem misu je animirao župni zbor pod vodstvom Mihaela Peca.

Danas slavimo dan kada je Isus krenuo ususret svom narodu, 40 dana nakon rođenja roditelji su ga prema Mojsijevu zakonu prikazali u hramu. Dogodio se tada susret generacija sa starcem Šimunom i proročicom Anom. Šimun je konačno dočekao radost da susretne i doživi Boga i da ga primi u svoje naručje, baš kao i proročica Ana koja je Mariji ukazala teško proročanstvo da će joj mač probosti srce. I mi smo danas došli u hram doživjeti radost susreta s Bogom, poručio je vlč. Štefančić te ukazao na simboliku danas zapaljenih svijeća kao simbola Krista koji je svjetlost svijeta. Budimo i mi u ovom tmurnom vremenu svjetlost svijeta te se veselimo ovom blagdanu baš kao starac Šimun i proročica Ana, zaključio je propovjednik.
Prije mise održan je obred paljenja svijeća a popodnevnu misu je predslavio u oštarskom svetištu Gospe od Čudesa upravitelj svetišta pop Ante Luketić.

Tags: Oštarije, Svijećnica

Ispis E-mail

Pretraživanje stranice