Održan 12.festival duhovne glazbe Tonkafest

Nedelja, 13. 5. 2018.

Festival je otvorio izvršni ravnatelj festivala i predsjednik udruge Oda prijateljstvu Hrvoje Magdić koji je pojasnio glavne motive osnutka festivala, a to su promoviranje grada Ogulina, priča o prijateljstvo prema prerano preminuloj Tonki, promoviranje duhovne glazbe i poticanje humanosti odnosno pomaganjem oboljeloj djeci ogulinskog kraja. Ove godine prikupljena sredstva od ulaznica i donacija, blizu 10 tisuća kuna idu u korist Siniše i Josipe. Magdić je pohvalio sve sudionike festivala koji su došli besplatno u Ogulin otvorenih srdaca. A istaknuo je da je proteklih godina bilo organizirano čak 80 humanitarnih akcija.

Ove godine dijelile su se dvije nagrade, žirija i publike. Nagradu žirija osvojio je VIS Leopold iz Šibenika sa skladbom „Nema veće ljubavi“ koji djeluju u župi BDM, vođa im je Damir Topić a duhovnik don Oleg Petrović. Prema glasovima publike pobjednik je stalni posjetitelj ogulinskog Tonkafesta Antonio Tkalec sa skladbom „Spasi nas“ koja je njegov protest protiv Istanbulske konvencije.

Nagrade VIS Leopoldu uručio je Hrvoje Magdić a Antoniju Tkalecu biskup Križić koji je tom prilikom poručio:
“ Radostan je dan kratak kao što je bilo večeras na ovom festivalu. Zahvaljujemo organizatoru Odi prijateljstva i svim sudionicima čiji su svi tekstovi bile značajne poruke. Nezgodno sam se jedino osjećao kada je trebalo glasovati. Nadajmo se nastavku tradicije ovog festivala u Gospićko-senjskoj biskupiji i Karlovačkoj županiji.“ Tonkafestu su uz biskupa Križića nazočili i ogulinski župnik Josip Štefančić kao i župnik župe bl. A. Stepinca fra Petar Grubišić te više svećenika i đakona. Publiku je za vrijeme glasovanja zabavljao bogoslovski bend Sirah.
Prije nastupa na festivalu svi sudionici su nazočili večernjoj misi u župnoj crkvi sv. Križa koju je predslavio biskup Križić te su ju glazbeno zajednički animirali večina sudionika ovogodišnjeg Tonkafesta uz nastup Zbora osnovne škole kneza Trpimira iz Kaštel Gomilice uz vodstvo Darija Cuculića.

og tonkafest 2018

og tonkafest 2018 b

og tonkafest 2018 c

og tonkafest 2018 d

  Vijesti - Sve