Predstavljena knjiga biskupa Bogovića „Srpsko pravoslavlje i svetosavlje u Hrvatskoj u prošlosti i sadašnjosti”

Petak, 18. 5. 2018.

Potpredsjednik Društva hrvatskih književnika i urednik u Alfi, Božidar Petrač, podsjetio je na suradnju s biskupom Bogovićem od pred 10 godina i knjige „Žao mi je naroda“ kao svojevrsne povijesti Gospićko-senjske biskupije. Cilj najnovije knjige nije bio politizirati već pojasniti odnose koji su se kroz povijest gomilali od vremena Vuka Karadžića i Ilije Garašanina. Pojam svetosavlja potječe iz SPC-a koja je za vrijeme Turaka širila svoju vjersku i političku ingerenciju. Knjiga nam olakšava razumijevanje tog fenomena kroz povijest, a dok god bude fascinacije Srba za tuđim teritorijem, neće biti suživota.

Dr. sc. Ante Bežen, bliski suradnik biskup Bogovića iz vremena gradnje Crkve hrvatskih mučenika te autor glasila Vila Velebita i Hrvatska vjernost istaknuo je da je knjiga pisana u dobrohotnom i korisnom stilu. Katolička Crkva je univerzalna, dok su Pravoslavne Crkve, pa tako i SPC nacionalna. SPC ima dodatak, svetosavlje kao dio vjerovanja koji se ne odnosi na Boga nego državu. SPC u ekumenske rasprave uključuju i političare, čak ateiste, navodi u knjizi Bogović, te konstantno krivotvore povijest u svoju korist. Bogović to prvi objašnjava promemorijom o odnosu povjerenstva SPC prema Stepincu. Katolička Crkva ispada jedini branitelj hrvatskih interesa. Dr. Bogović niti jednim poglavljem ne izlazi iz znanstvenog diskursa uz jasno davanje nade za buduće odnose. Sukobe među narodima mogu riješiti samo sveci i mučenici, a ne političari i povjesničari, zaključio je dr. Bežen.

Sam autor biskup Bogović je zahvalio organizatoru predstavljanja Zvonku Ranogajecu, Božidaru Petraču i Alfi, kao i Anti Beženu. „Ova knjiga nije kritiziranje pravoslavlja već poruka da u Crkvi ne bi smjelo biti elemenata nasilja što sadrži svetosavlje, a što se i simbolički vidi na naslovnici knjige gdje Karađorđe drži ispred hrama Sv. Save isukani mač, dok papa Ivana Pavao II. ispred Crkve hrvatskih mučenika drži štap krbavskih biskupa. Bio sam u mnogim vjerskim komisijama u kojima su na drugoj strani bili srpski akademici. Dok oni kritiziraju Stepinca, meni nisu za vrijeme okupacije dijela Hrvatske dopustili posjetiti Hrvate,“ istaknuo je biskup Bogović. Zatim je pušten audio zapis iz Knina 30. 07. 1995. godine u nazočnosti patrijarha Pavla koji plastično govori o sprezi Crkve i politike, u kojoj ima previše Karađorđa. "Dok je god mača, biće straha s druge strane Korane" - zaključio je svoje razmišljanje biskup Bogović referirajuć se na svoj rodni Slunj.

og predstavljanje knjige biskupa bogovica b

  Vijesti - Sve