bener

Časopis "Modruš" broj 15

modrus 15 broj lista(Modruš, 25.5.2018.) - Uoči blagdana nebeskog zaštitnika nekadašnjeg biskupijskog središta i drevne župe Modruš Presvetog Trojstva, objavljen je 15. broj godišnjaka mjesta i župe, list Modruš. Nakladnik lista je Katedra čakavskog sabora Modruše, glavni urednik je predsjednik Katedre Zvonko Trdić, lektorica Marija Trdić Ćuk a grafičku pripremu i tiskao je izvršio Durieux iz Zagreba. Na naslovnici lista su učenici obližnje škole Zagorje podno župne crkve Presvetog Trojstva a na zadnjoj stranici troje preostalih učenika u Područnoj školi Modruš s učiteljicom Ivom Košenski Belančić.


Ovogodišnji Modruš obilježava jubilej petnaest godina neprekidnog izlaženja ovog lista a šesta godina da se izdaje kao knjiga koja u ovom broju ima 128 stranica. U uvodnom tekstu župnik Modruša i dekan ogulinski dr. Željko Blagus predstavlja nimalo optimističnu sliku župe koja sve više nestaje, iako ima kontinuitet od 12. stoljeća. Dok je pred 10 godina bilo 105 kuća za blagoslov, sada ih ima samo 77, sprovoda je bilo 8 a vjenčanje samo jedno. Načelnik općine Josipdol Zlatko Mihaljević piše o aktivnostima na prostoru Modruša, od obnove i sanacije starog grada Tržana s dostupnim sredstvima Ministarstva kulture, pa do radova na vodovodu i obnovi ceste D23 do Štimaca.
Šibarić Josip prenosi svoja sjećanja na mlin na Tounjčici pisan tounjskim zavičajnim govorom a Tomislav Vuković piše o životu šumskih radnika na Modrušu 1967. godine dok Joso Žanić piše emotivni tekst o Mari ispod Siče. Tomislav Vuković bilježi svoj slučajni susret s nadbiskupom riječkim Josipom Pavlišićem a Makso Sušanj piše potresno sjećanje na svog oca Nikolu strijeljanog od komunističkih vlasti nakon 2. Svjetskog rata te maltretiranjima i oduzimanju elementarnih ljudskim prava svom članovima obitelji, a piše i o svojim sjećanjima iz Drugog svjetskog rata. Svoja sjećanja donosi i nedavno preminuli Ivan Turković o životu u Turkovićima u razdoblju prije, za vrijeme i nakon 2. Svjetskog rata. Riječ je o prvorazrednim svjedočenjima koji oslikavaju život tog vremena, političke i gospodarske prilike lokalnog stanovništva. Zvonko Trdić piše o intelektualcu renesansne širine Juraju Božičeviću a Zlatko Turkalj o ukazanju Gospe u Breznom ljeta 1916. godine, dok povjesničar Franje Puškarić donosi popis žrtava Prvog svjetskog rata u tadašnjim općinama Modrušu i Josipdolu te prezentira Modrušku crkvenu pjesmaricu iz 1872. Zvonko Trdić donosi svjedočenja Ivana Mihaljevića Baraka s hodočašća u Ukrajini putevima svog djeda Stipana koji je bio u Prvom svjetskom ratu na Ukrajinskom bojištu. Modruš donosi dva teksta nedavno preminulo vrsnog agronoma i počasnog građanina Ogulina Ivana Salopeka o biskup Pavlišiću i Caritasovoj poljoprivrednoj akciji od 1991. do 1997. godine. Modruš donosi i pjesmu velikog prijatelja Ogulina pokojnog fra Vice Blekića „Janje moje na livadi svijeta“. Urednik Modruša donosi tekst o članici uredničkog vijeća Katedre čakavskog sabora Modruše Ruži Rendulić i bogatoj izdavačkoj djelatnosti Katedre tijekom protekle godine.

Ispis E-mail

Pretraživanje stranice