bener

Biskup Bogović predvodio 225. proštenje Gospi od Utjehe - o odgovornosti i savjesti

trosmarija 225 prostenje gospi od utjehe(Trošmarija, 30.6.2018.) - Biskup u miru mons. dr. Mile Bogović predslavio je u subotu 30. lipnja jubilarno 225. bdijenje u svetištu Gospe od Utjehe u Trošmariji koje se prvi puta održalo davne 1793. godine kada je tadašnji papa Pio VI. svetištu u Trošmariji dao bulu kojom se hodočasnicima pod redovnim uvjetima daje mogućnost zadobivanja oprosta. Proštenje je ove godine po prvi puta od osnutka Gospićko-senjske biskupije bilo u znaku kišnog vremena zbog čega je bio i manji broj hodočasnika. Svečanost je počela u 19 sati križnim putom, nastavljeno misom bdijenja kod spilje, a završeno pjevanjem litanija BDM u župnoj crkvi.

Suslavili su upravitelj svetišta don Željko Kuten i svećenici ogulinskog dekanata kao i susjednih župa, Bosiljeva iz Zagrebačke nadbiskupije kao i Metlike iz Novomeške biskupije u Sloveniji. Liturgijskom glazbom misu je uzveličao združeni zbor župa Trošmarija i Lipa na Dobri uz orguljsku pratnju Ivana Rendulića.
Kakva je Marija bila tješiteljica, zapitao se na početku biskup Bogović te istaknuo, nikada bez nade jer nije vjerovala Herodima i Pilatima već samo Bogu. Kako da danas narod nađe utjehu, kada se mnogi iseljavaju i kada se stvara depresija i negativna klima. Marija nas poziva da budemo odgovorni i savjesni. Odgovornost nam nalaže da skrbimo o svom bratu i bližnjima, kao što je i Isus pokazao odgovornost ne želeći činiti vratolomije i čudesa dajući ljudima kruha i igara već ih učiniti odgovornima da sami priskrbe potrebito. Ako hoćeš dijete onesposobiti i pokvariti, daj mu sve. To vrijedi i za vlast, što imaš više moći,vlasti i bogatstva to moraš biti odgovorniji prema narodu. Govoreći o savjesti biskup Bogović je poručio da kada se ona pogazi, obezvrjeđuje se sloboda, što su kroz povijest činili Francuska revolucija, komunizam, kolonijalizam i rasizam. Zabluda nastaje kada se ide mijenjati pojam čovjeka. Zato možemo zahvaliti Bogu da je u narodu niklo više inicijativa u cilju razvijanja savjesti i odgovornosti za koje nije inicijativu dala Crkva. Treba podržavati one kod kojih raste svijest i odgovornost, a najbolji uzor hrvatskom narodu u tom pogledu je bl. A. Stepinac. Ne trebamo se bojati nikakvih komisija koje bi eventualno spriječile uspješnost kanonizacije Stepinca koji je najveći uzor slobode, savjesti i odgovornosti svima nama, zaključio je biskup Bogović.


Čuvar svetišta don Željko Kuten zahvalio je na kraju svim sudionicima proslave, subraći svećenicima i biskupu, a naveo je i radove koji su obavljeni protekle godine te zahvalio gradonačelniku Ogulina Daliboru Domitroviću na donaciji grada Ogulina kao i ostalim dobrotvorima.

Tags: Ogulin, Trošmarija, Gospa od Utjehe

Ispis E-mail

Pretraživanje stranice