Biskup Križić posvetio novi oltar u župnoj crkvi sv. Nikole biskupa

Written by Zvonko Ranogajec, prof. on . Posted in Ogulin

Lipa na Dobri blagslov oltara b(Lipa na Dobri, 21.7.2018.) - Gospićko-senjski biskup Zdenko Križić pohodio je u subotu 21. srpnja po prvi puta župu sv. Nikole biskupa u Lipi na Dobri, najsjeverniju župu Gospićko-senjske biskupije. Tom prilikom je predvodio misno slavlje na blagdan suzaštitnice župe Gospe od Škapuljara ili Škapuljirovo, a tom je prilikom i posvetio novi oltar župne crkve. Koncelebrirao je mjesni župnik don Željko Kuten, umirovljeni svećenici mons. Dinko Popović i don Žarko Kraljević kao i tajnik biskupa Križića Mišel Grgurić zajedno s dijelom bogoslova i sjemeništaraca Gospićko-senjske biskupije, kao i đakona na studiju u Rimu, Natanijela Krajinovića (OSPPE). Glazbom je misu animirao župni zbor župe Lešća na Dobri pod vodstvom Željka Marčaca.

„Oltar je srce svake crkve jer predstavlja Isusa, a svećenik ga ljubi na početku i kraju mise“ poručio je na početku biskup Križić. pa detaljno pojasnio značaj oltara, žrtve i križa od vremena starog zavjeta kada se oltare podizalo na mjestima velikih Božjih intervenata. S Isusom oltar postaje najviše mjesto koje predstavlja njega samoga kao žrtvu, a to je anticipirao na posljednjoj večeri. Poseban je odnos oltara i križa, a na obima su Isus i križ i oltar jedno. Trebamo prinijeti osobne žrtve Isusu, ne životinje, biljke ili novac kao u starom zavjetu, već osobne žrtve koje su Isusu najdraže. Bog prima prinos ako ga osoba time prinosi i svoje srce, zaključio je biskup Križić te pristupio obredu posvete oltara koji je postavljen uz pomoć župljana iz dijaspore. Prije posvete župnik Kuten je uz biskupa u oltar stavio moći mučenika Miroslava Bulešića.

Biskup Križić na kraju je poručio župljanima da iako su oni teritorijalno na rubu biskupije, po ljepoti prirode su u samom središtu. Vi koji ste tu znak ste Božje prisutnosti i nade za bolju budućnost, zaključio je biskup Križić.
Misnom slavlju prethodila je svečanost blagoslova novopodignute špilje Majke Božje Lurdske koju je blagoslovio biskup Križić. Župnik Kuten je istaknuo da je špilju MB Lurdske osobno sagradio u blizini župne kuće i crkve uz pomoć nekolicine župljana u znak zavale Mariji na osobnom ozdravljenju. Prije blagoslova održana je pobožnost krunice koju su animirali mjesni vjernici uz asistenciju svećenika.

Lipa na Dobri blagslov oltaraLipa na Dobri blagslov spilje Majke Bozje LurdskeLipa na Dobri procesija

Tags: Lipa na Dobri, blagoslov, oltar

Ispis