bener

Ogulinski stomatolozi proslavili blagdan svoje zaštitnice sv. Apolonije

Ogulinski stomatolozi proslavili blagdan svoje zaštitnice sv. Apolonije

U subotu 9. veljače u Ogulinu je u župnoj crkvi sv. Križa tradicionalno proslavljen blagdan zaštitnice stomatologa sv. Apolonije. Misu je predslavio župnik župe sv. Križa vlč. Josip Štefančić u suslavlju đakona Josipa Tomljanovića a nazočilo joj je više stomatologa i zubarskih tehničara, bilo onih djelatnih kao i umirovljenih. Glazbom su misu animirali vjeroučitelj Tomislav Kljajić na gitari i biserka Magdić.   

U svojoj homiliji propovjednik je progovorio o životu sv. Apolonije,  kršćanske mučenice iz Aleksandrije iz sredine 3. stoljeća koja je mučenički skončala svoj život 249. godine. Rođena je bila od roditelja koji su se klanjali poganskim bogovima, no kada je imala viđenje anđela koji joj je držao kao djetetu haljinicu, postala je veliki promicatelj kršćanstva.  U vremenu pobune protiv kršćana kao ugledne predstavnice kršćanske zajednice protivnici su je mučili da se odrekne svoje vjere.  Iako su je mučili i klještima joj čupali zube da se odrekle svoje vjere, ona je slobodnom voljom otišla u smrt skokom u oganj da izbjegne grijeh.  Slučaj svete Apolonije spominjao je u svojoj knjizi “O Božjoj državi” i Sv. Augustin ističući da se slobodno poći u smrt može samo da bi se izbjegao grijeh, što je bio slučaj kod sv. Apolonije.  Apolonija se bacila u oganj »potaknuta jačim ognjem iznutra, a koji dolazi od Duha Svetoga«. Danas je sv. Apolonija postala zaštitnica doktora dentalne medicine.

Tijekom tjedna  vlč. Štefančić je blagoslovio većinu stomatoloških ordinacija u Domu zdravlja  Ogulin, a mnogi ogulinski stomatolozi vrijedni su župni suradnici na čelu s dr. Biserkom Magdić, aktivnom članicom ŽPV-a.   

Tekst i snimka (ogulinski stomatolozi na misi povodom sv. Apolonije) Zvonko Ranogajec

Ispis E-mail

Pretraživanje stranice