OTOČAC/SLUNJ: Nedjelja Krista Kralja

Ponedjeljak, 23. 11. 2009.

Na kraju liturgijske godine slavimo svetkovinu Krista Kralja. Riječ Krist označava Pomazanika te u sebi nosi oznaku tri starozavjetne službe: proroka, svećenika i kralja. Kao prorok Krist je naviještao radosnu vijest. Kao svećenik ostvaruje ono što naviješta  i u punoj stvarnosti čini ono što objavljuje, a kao Kralj objavio se u službi ljubavi.Njegovo kraljevstvo nije ništa drugo nego darovana ljubav i služenje drugima. On kao glava Crkve i nas vodi i upravlja u tom smjeru kako bismo kao udovi njegova tijela bili svjedoci ljubavi i u službi čovječanstvu – kazao je mons.šporčić u svojoj homoliji. Liturgijsko slavlje uveličao je mješoviti crkveni pjevački zbor predvođen prof. Brankom Bernardi za orguljama te s. Krešimirom Vuleta.

 

"Krist Kralj" u Slunju (Mile Pecić)

Slavlje Krsta Kralja počelo je u Slunju već u subotu 21. studenog misom u 17 sati. U nedjelju 22. studenog u 8 sati je bila jutarnja sveta misa. Oko oltara se sakupilo 19 ministranata, prvopričesnici s majkama. Dječica vode pjevanje. Načas se osjetimo kao da smo otplovili u budućnost. Doista, misna je gozba predokus vječnosti... U 11 sati crkvu su popunili opet brojni vjernici. Nakon mise župnik je izložio Presveto koji ostaje izloženo do 17 sati. Naime, župa Slunj danas slavi "dan klečanja", iskazivanje hvale i slave Isusu prisutnom u Presvetom Sakramentu. U 17 sati je polsatno zajedničko klečanje i završetak. Tijekom dana vjernici dolaze u crkvu i zadržavaju se u tihoj molitvi i razmišljanju.

Na kraju nekog razdoblja pokušavamo sagledati prijeđeni put i prepoznati što smo sve u njemu doživjeli, učinili ili propustili učiniti. A danas upravo to činimo: na blagdan Krista Kralja, kojim završava liturgijska godina, sagledavamo životni put u svjetlu Kristovog dolaska. Nameće se misao da ćemo na kraju našeg putovanja kroz ovo darovano vrijeme stati pred Krista Kralja sa rezultatima koje smo ostvarili... Krist je kralj ljubavi i istine. Ne radi se o kralju koji vlada silom nego o kralju koji je toliko ljubio svijet da je sebe dao za žrtvu. Ljubio je do smrti na križu! Želimo li ga slijediti trebamo uzeti svaki dan svoj križ i ići za njim. Tako se izgrađuje Božje kraljestvo. "Tvoj slavni dolazak iščekujemo!" Očekujući njegov pojavak ovo darovano vrijeme ispunjavamo dobrotom, žrtvom, zahvalom, pjesmom...

 

  Vijesti - Sve