bener

OTOČAC: Biskupovo primanje uoči proslave Fabijanova i 550. obljetnice osnutka Otočke biskupije

(Otočac 12.1.2009.)- U pastoralnom centru župe Presvetog Trojstva u Otočcu održano je primanje Gospićko-senjskog biskupa Mile Bogovića uoči proslave zaštitnika Gacke doline i grada Otočca sv. Fabijana i Sebastijana koje će predvoditi kardinal Josip Bozanić uz (nad)biskupe Riječke metropolije. Primanje je bilo u znaku priprema za obilježavanje 550. obljetnice osnutka Otočke biskupije kao i desete obljetnice od uspostave Gospićko-senjske biskupije.

 

Biskup Bogović je svoje obraćanje započeo interesantnom usporedbom i skokom iz 11. u 21. stoljeće, pošto je kao crkveni povjesničar do preuzimanja biskupske dužnosti počeo s istraživanjem povijesti upravo 11. stoljeća a danas se u 21. stoljeću slavi 10. obljetnica uspostave Gospićko-senjske biskupije. Kao važnim dijelom svog znanstvenog rada istraživanja biskup je istaknuo spis iz jednog kodeksa Vatikanskog arhiva u kome je našao svečano papinsko pismo ili bulu pape Pia II izdanog 3. ožujka 1460. godine u Sieni kojim se uspostavlja Otočka biskupija, zborna crkva sv. Nikole se uzdiže u katedralnu, Otočac se oslobađa jurisdikcije Senjske biskupije i dolazi u Splitsku metropoliju. Otočac se uzdiže u rang grada a za prvog biskupa imenovan je Blaž Nikolić. Biskup je zatim pročitavši dokument izdan pred 550 godina oživio riječi pape Pia II po kome se Otočac može ponositi svojom poviješću koju i dalje treba istraživati. Prevedeni tekst bile izdati će se u knjižici i predstaviti na blagdan Fabijanova u srijedu 20. siječnja kada će središnje misno slavlje predvoditi zagrebački nadbiskup i metropolita kardinal Josip Bozanić.

Primanje je inače otvorio domaćin, župnik Otočki i generalni vikar biskupije mons. mr. Tomislav Šporčić koji je uoči proslave Fabijanova poželio da ovakva primanja s najeminentnijih predstavnicima društvenog života Otočca postanu uobičajena i prepoznatljiva. Svi možemo doprinijeti boljitku župe i grada a mlade trebamo upoznati s bogatim povijesnim stablom ovog grada i župe, o čemu će više biti riječi na znanstvenom simpoziju kojeg će na proljeće organizirati Institut Ivo Pilar, područni centar Gospić, zaključio je mons. Šporčić. Gradonačelnik Otočca Mario Barković je poželio da u grad Otočac koji dobiva obrise grada ugodnog za življenje dođu živjeti mladi ljudi koji uz vjeru mogu biti jamstvo svjetlije budućnosti. Primanje je uzveličao združeni zbor Pučkog gackog otvorenog učilišta i župe Presvetog Trojstva pod ravnanjem prof. Branke Bernardi.

Ispis E-mail

Pretraživanje stranice