KRASNO: Duhovna obnova za prosvjetne djelatnike

Ponedjeljak, 19. 4. 2010.


Nakon molitve Trećeg časa p. Nagy je predstavio lik i djelo bl. Ivana Merza kroz tri perioda njegova života: mladost u Banja Luci od 1896. do 1924., izobrazba u Beču, Parizu i sudjelovanje u Prvom svjetskom ratu od 1914. te javno djelovanje od 1922. do 1928. kad je prerano umro. Posebno je istaknuo utjecaj Merzova profesora Ljubomira Marakovića koji ga je usmjerio ka vjerskim i kulturnim problemima. Posebnu ulogu su imale Merzove patnje ur atu na talijanskom bojištu koje su rezultirale potpunim obraćenjem.
Kao profesor francuskog jezika uz prosvjetni angažman Merz je djelatno sudjelovao u aktivnostima Orlovske katoličke organizacije. Nakon uvođenja „Šestojanuarske diktature“ orlovrstvo je zabranjeno. Osnovani su „križari“.
Dr. Nagy je istaknuo pet temeljnih poruka bl. Ivana Merza u našem vremenu. On je pokazatelj da se i u svjetovnom zanimanju mogu spojiti svetost i svjetovnost, da se može povezati znanost, vjera i kultura, da je bio povezan s Crkvom preko liturgije i pape, posvuda je svjedočio svoju vjeru i bio apostolski angažiran za mladež te je živio Isusov život sa Crkvom (4 sata dnevno molitve). Koliko je bl. Merz značajna pojava među svjetskim blaženicima i svecima istaknuo je papa Benedikt XVI. koji osim što je njegov veliki štovatelj spomenuo je Merza u svom pismu među 18 svjetskih svetaca kao najbolji uzor današnjim vjernicima.
U popodnevnom dijelu susreta dr. Nagy je govorio na temu bl. Ivan Merz kao uzor prosvjetarima. Merz je u svom radu bio savjestan, unosio je duh u svoj rad i bio je više odgajatelj nego li običan profesor. P. Božidar je pojasnio ciljeve, sadržaje i metode Merzovog odgojiteljskog rada - 12 načela „Puta k suncu" stila života koji vodi uspjehu na ovom i onozemaljskom svijetu. Predavač je zaključio da blaženog Merza trebamo ponuditi mladima na poučavanje njegova života i kao uzor. Susret je završen misom u crkvi BDM Gospe od Krasna, onim što je bio vrhunac u duhovnom životu ovog hrvatskog blaženika.

 

  Vijesti - Sve