Objavljen hodočasnički bilten u 2014.g za Krasno

Ponedjeljak, 4. 8. 2014.

Bilten na tri stranice donosi po jedan tekst odnosno razmišljanje o određenoj „hodočasničkoj temi". Tako na prvoj stranici, u ime Odbora za Krasno, mons. Tomislav Šporčić na temelju knjige pape Franje u kojoj nam Bl. Dj. Mariju stavlja za uzor evangelizacije pod trostrukim vidom – pod vidom slušanja, odlučivanja i djelovanja, poticajnim prilogom pod naslovom „Marija – Majka evangelizacije", poziva vjernike Gospićko-senjske biskupije da pođu na Krasno i budu u Marijinoj blizini jer Ona nas vodi svome Sinu Isusu. „To je smisao i cilj našega zemaljskog putovanja za koje molimo da se čitavo pretvori u hodočašće", zaključuje mons. Šporčić.
Na drugoj stranici biltena mons. Richard Pavlić, senjski župnik i profesor na teologiji u Rijeci, potaknut apostolskom pobudnicom pape Franje „Radost Evanđelja", u temi pod naslovom „Radost zajedništva" obrađuje zadaću svakog kršćanina da bude evangelizator odnosno radosni propovjednik Evanđelja. Jer „jedino će na taj način i današnji svijet prihvatiti vjeru u Isusa, 'ne od tužnih i malodušnih, nestrpljivih i tjeskobnih navjestitelja, nego od službenika Evanđelja čiji život ižaruje žarom, koji su prvi u sebe primili Kristovu radost'", ističe mons. Pavlić te zaključuje poticajem na molitvu Gospi Krasnarskoj „da ponovno otkrivamo radosno zajedništvo vjere".
Kancelar biskupije mr. Marinko Miličević u prilogu pod naslovom „Hod obraćenja", na trećoj stranici biltena obrađuje povezanost hodočašća i obraćenja. Posvijestivši najprije da postoje dvije vrste obraćenja – vjersko i asketsko (pokorničko), autor ističe posebno ulogu molitve i kajanja u procesu obraćenja, nakon čega je presudna uloga sakramentalnog života, te prilog zaključuje kako je upravo radost u srcu karakteristika obraćena čovjeka.

Na zadnjoj stranici ovoga hodočasničkog biltena Gospićko-senjske biskupije, koji se najviše distribuira u župama Gospićkoga, Senjskoga i Otočkoga dekanata, a za tisak su ga priredili Tomislav Šporčić i Anđelko Kaćunko, objavljen je program slavlja Velike Gospe na Krasnu, koji uključuje pripravu od nedjelje do srijede (svaki dan krunica, ispovijed i sv. misa u 18,00 sati), zatim bdijenje uoči Velike Gospe ter slavlje na samu svetkovinu. Bdijenje u četvrtak 14. kolovoza započinje u 18,00 sati pokorničkim bogoslužjem koje predvodi generalni vikar mons. Tomislav Šporčić, nakon kojega slijedi križni put koji organizira vlč. Nikola Turkalj, a program završava sv. misom i klanjanjem koje predvodi vlč. Marinko Miličević.
Program svetkovine Uznesenja Marijina započinje ispovijedanjem hodočasnika već u 7,30 sati, a središnje pokorničko bogoslužje predvodi vlč. dr. Milan Špehar u 10,00 sati. Moljenje krunice animira č. s. Ljubomira Lešić, sve do svečane koncelebrirane sv. mise u 11,00 sati koju predvodi gospićko-senjski biskup dr. Mile Bogović. Pjevanje predvode pjevači iz Senja, Gospića i Otočca pod vodstvom dirigenta Ivana Prpića–Špike, a za orguljama će biti vlč. Josip Šimatović. Na kraju euharistijskoga slavlja zahvalu suradnicima u programu, kao i svim hodočasnicima izreći će predsjednik Odbora za Krasnarsko svetište mons. mr. Tomislav Šporčić. Poslije podne bit će prigoda za blagoslov nabožnih predmeta, a program na Krasnu završit će sv. misom u 16,00 sati koju predvodi vlč. Šimo Božić, upravitelj Svetišta.

  Vijesti - Sve