Blagdan Sv.Josipa Radnika proslavljen u samostanu časnih sestara u Otočcu

Petak, 1. 5. 2015.

Samostanska kapelica posvećena Sv.Josipu radniku bila je pretjesna da primi sve koji su došli proslaviti blagdan s časnim sestrama tako da je samostan bio pun, od ulaza, hodnika, kuhinje i jedne sobe. Svake godine sve veći broj vjernika proslavlja zajedno sa časnim sestrama Sv.Josipa radnika.

U svojoj homiliji mons.Šporčić je kazao kako imamo dva blagdana Sv.Josipa, 19.ožujka i 1.svibnja. Blagdan sv.Josipa u ožujku se promatra, bar gledajući po čitanjima koja su predložena u liturgiji, prvenstveno ističe se sv.Josipa kao zaručnika Blažene Djevice Marije, tj.kao onog koji je u službi dolaska Mesije - sina Božjega k ljudima., kao jednog od najbližih suradnika. Ako imamo u vidu Isusa kao Bogočovjeka onda možemo reći da je kao zaručnik i pred svijetom muž Blažene Djevice Marije u službi Krista - Boga koji dolazi da bude Bog s nama. On će primiti i poslušati čudesnu Božju poruku da je "zaista Marija začela po Duhu Svetom" te povjeruje da je to Bogu sve moguće. Ovim blagdanom gdje se ističe Josipovo radništvo - tesarstvo on je u službi Isusa kao čovjeka. " A dijete je raslo u mudrosti pred Bogom i ljudima". Godine 1889. tzv. Druga internacionala odlučila je da će 1.svibnja slaviti svijetski praznik radništva. Iste godine papa Leon XIII. izdaje svoju encikliku o sv.Josipu Quamquam pluries te se u njoj "radnike i sve ljude skromnih životnih prilika upućuje na sv.Josipa radnika" kao uzor i primjer za nasljedovanje. Ovaj blagdan Sv.Josipa radnika uveo je u crkvenu godinu veliki papa Pio XII. 1955. godine, te odredio da se blagdan slavi 1.svibnja, na dan "koji si je svijet rada izabrao kao svoj blagdan". Poruka ovog blagdana jest: Rad je suradnja s Bogom stvoriteljem. S radom postajemo sustvaratelji, dovršavamo stvoriteljsko djelo, postajemo sličniji Bogu po široj spoznaji, pravednosti i ljubavi i korisniji članom ljudske zajednice. Zato čovjek po radu suradnik Božji produžuje njegovo stvoriteljsko djelo. Svaki rad je u službi dovršavanja čovjeka za novi, bolji svijet. Molimo se sv.Josipu za naše obitelji da imaju posla i da ga savjesno obavljaju, ali i za svakoga od nas da bude odgovoran u svom poslu.

Euharistijsko slavlje animirao je crkveni zbor "Sv.Cecilija" predvođen Gabrijelom Degoricija za orguljama.

Na kraju svete mise časne su organizirale počašćenje za sve prisutne vjernike, bilo je tu kolača dvadesetak vrsta i raznih napitaka.

Uz naše sestre iz samostana Ljubomiru, Ciprijanu, Juditu i Paulinku bila je i č.s.Robertina iz Gospića.

sveti josip otočacsamostan časnih sestara otočac

  Vijesti - Sve