U Kompolju župno slavlje u znaku Bl. Miroslava Bulešića

Subota, 22. 8. 2015.

Relikvije je u svečanoj ulaznoj procesiji pred ukrašen oltar sa slikom Bl. Miroslava donijela ovogodišnja krizmanica Glorija Kranjčević, kao "predstavnica naraštaja kompoljske budućnosti", kako je u uvodu naveo župnik don Anđelko. Obred pohrane obavljen je nakon propovijedi, u kojoj je vlč. Jakovljević, da bi se istaknula razlika između pravednikova i bezbožnikova pogleda na smrt, najprije naveo biblijske riječi: "Duše su pravednika u ruci Božjoj i njih se ne dotiče muka nikakva. Očima se bezbožničkim čini da oni umiru i njihov odlazak s ovog svijeta kao nesreća; i to što nas napuštaju kao propast, ali oni su u miru" (Mudr 3,1-3). Naglasio je potom kako su progonitelji redovito pravednike osuđivali na smrt da bi smrtna presuda izbrisala njihovu povijest, onemogućila njihovo svako daljnje spominjanje ter zaustavila sve što su činili. Ali, "kad je riječ o pravedniku, tad smrtna kazna nema zadnju riječ, nego pravednikova djela, ono s čime se pravednik u svome životu nadahnjivao i što ga je vodilo da čini pravedna djela", posvijestio je vlč. Ilija ter nastavio: "Mnoštvo je takvih svjedoka, a mi danas pred sobom imamo dva divna lika Crkve: Sv. Stjepana i Bl. Miroslava Bulešića. Njih dvojicu dijele stoljeća, a povezuje ista vjera u Isusa Krista. Stoljećima udaljeni, vjerom sjedinjeni. Zbog vjere Sv. Stjepan biva kamenovan, a Bl. Miroslav nožem zaklan. Jedan i drugi ispovijedaju istu vjeru u času mučeničke smrti. Sv. Stjepan u času kamenovanja moli: 'Isuse, primi dušu moju!', a iste riječi izgovara i Bl. Miroslav Bulešić dok u laniškoj župnoj kući biva udaran i na koncu nožem zaklan od strane pristaša komunističkog režima. Vidimo kako ova dva mučenika vjeru ispovijedaju i u najtežim trenutcima svoga ovozemaljskoga života. Kako je to moguće? Moguće je to onima čiji je život oblikovan evanđeljem, a duša nahranjena sv. pričešću."

Propovjednik je potom istaknuo kako je "naš hrvatski narod u stoljetnom ispovijedanju svoje vjere u Isusa Krista i vjernosti Rimskome prvosvećeniku, napose u bezbožnome 20. stoljeću, podnio je velike žrtve" ter je naveo znakovite riječi Sv. Ivana Pavla II. da je "s psihološkog stajališta mučeništvo najrječitiji dokaz istinitosti vjere, koja čak nasilnoj smrti može dati ljudsko lice i očituje svoju ljepotu u najokrutnijim progonstvima". Danas pak, nastavio je mr. Jakovljević, "na našem prostoru progonitelji Crkve i vjere nisu više 'krvnički' usmjereni, već s 'profinjenijim' metodama pokušavaju čovjeka odvojiti od Boga. Često se čuje krilatica: 'Ne moraš biti vjernik da bi bio dobar čovjek.' Međutim, kakav si to kršćanin ako nisi vjernik? Bl. Miroslav je rekao: 'Ili smo kršćani, ili to nismo. Nema polovične vjere, ne može je biti. Ako smo kršćani, moramo biti vjerni učenici Kristovi'. Te riječi i danas ovdje na ovoj župnoj svečanosti želim ponoviti sebi i vama. Nema istinskog vjernika bez nedjeljne euharistije, koja nas okuplja, hrani i snaži ne samo za vjernički, već i ljudski život", naglasio je propovjednik, izrazivši želju "da nam promatranje ovog oltara i relikvija Bl. Miroslava bude trajno nadahnuće za naš kršćanski život", jer se možemo naći u "bijelom" ili "crvenom" mučeništvu, kako je Bl. Miroslav često govorio svojim vjernicima i sugovornicima ter je molio da ga Gospodin učini dostojnim za tzv. crveno mučeništvo.

Mi danas, nastavio je propovjednik nismo izloženi "crvenome mučeništvu", ali pred svima nama je izazov "bijelog mučeništva" – ostati vjeran Bogu i Crkvi; živjeti svoju vjeru kao otac i majka, kao mladić i djevojka; vjerom hraniti svoj profesionalni život kao političar i gospodarstvenik, radnik i umirovljenik... Pritom, istaknuo je vlč. Jakovljević, "moramo biti svjesni da zbog življenja i naviještanja evanđelja nećemo uvijek dobiti aplauz, nego ćemo biti optuživani da se bavimo politikom. Navještaj evanđelja nije politika već život svakog svećenika i vjernika. Bl. Miroslav zbog svakog angažiranog pastoralnog rada u župi Baderna kraj Poreča bivao je od komunističkih vlasti optuživan da se bavi politikom..." A pred nama danas, naglasio je propovjednik, "stoje isti evanđeoski izazovi u pastoralu, ali i slične osude od ovoga svijeta, kojemu ponekad u devastaciji moralnog i vjerskog života smeta vjernik - kao biskup, svećenik, redovnik, redovnica, iznad svega istaknuti vjernik laik. Bl. Bulešić je svojim neprijateljima odgovorio u svome Duhovnom testamentu: Moja je osveta – oprost!", rekao je na kraju vlč. Jakovljević ter zaključio željom da te Blaženikove riječi i danas budu naš zajednički odgovor svima onima koji nas napadaju i progone.

U zahvalnoj riječi na kraju misnoga slavlja, župnik don Kaćunko je najprije pročitao pozdravno pismo biskupa dr. Mile Bogovića: "Poštovani župniče, prigodom slavlja zaštitnika Vaše župe Sv. Stjepana Prvomučenika, pozdravljam sve prisutne vjernike, u prvom redu župljane Kompolja, a poglavito Vaše goste iz Istre, na čelu s vicepostulatorom kauze Bl. Miroslava Bulešića vlč. mr. Ilijom Jakovljevićem. Izražavam radost što jedna župa naše Gospićko-senjske biskupije, kao prva u Hrvatskoj, zahvaljujući dobroti Porečke i Pulske biskupije, dobiva relikvije Bl. Miroslava Bulešića, svećenika-mučenika. Želim da primjer i zagovor Sv. Stjepana Prvomučenika i Bl. Miroslava Bulešića, kao i svih Hrvatskih mučenika, bude i Vašoj župi i cijeloj našoj biskupiji izvor snage za svjedočenje Evanđelja u svakodnevnom životu."
Potom je župnik pozdravio prisutne vjernika, među kojima je bilo mnogo hodočasnika iz susjednih župa Otočca, Švice, Brloga i Vratnika, zatim nazočne svećenike, kao i predstavnike svjetovnih vlasti na čelu s dožupanicom Ličko-senjske županije Ivanom Tomaš i otočkim dogradonačelnikom Nenadom Jankovićem. Zahvalio je posebno svećenicima koji su vodili trodnevnu duhovnu pripravu ter skupinama koje su animirale pjevanje u tim slavljima, kao i fažanskom zboru na glazbenom doprinosu tome slavlju. Na kraju je posebno pozdravio predvoditelja slavlja vlč. Jakovljeviću i preko njega mons. Dražena Kutlešu, biskupa porečkog i pulskog, ter im zahvalio za relikvije Bl. Miroslava Bulešića, "koje su kao dragocjen dar pohranjene u oltar kompoljske crkve kao u sef neprocjenjive vrijednosti". Izrazio je također nadu da će to slavlje pridonijeti jačoj vezi među biskupijama koje je povezao Bl. Miroslav, a zagovor svih svetih hrvatskih mučenika duhovnom zajedništvu cijeloga našeg naroda.

Nakon euharistijskoga slavlja, golema radost svih okupljenih prenesena je na prostor pored crkve gdje je održano tradicionalno pučko veselje. Kompoljsko LD "Vepar" za sve je pripremilo izvrstan lovački kotlić, a jelo i piće nudio je senjski caffe bar "O'Connor's". Uz glazbu senjske skupine "Crescendo" pjesma, ples i druženje potrajali su do večernjih sati.

  Vijesti - Sve