bener

Krizma u Otočcu

ot krizma3(Otočac, 21.5.2016.) - Dan uoči svetkovine Presvetog Trojstva i patrona župe, u subotu 21.svibnja, u 16 sati, u župnoj crkvi Presvetog Trojstva bila je krizma. Krizmano je 68 krizmanika iz Otočca i dvoje krizmanika iz Kompolja. Zaista lijep i radostan događaj, crkva ispunjena do posljednjeg mjesta, otvorena kora, popunjene lađe te još vjernika, rodbine i prijatelja i bilo izvan crkve koji nisu mogli ući u crkvu.

Kao i svake godine krizmanici kreću iz župnog dvorišta, od Pastoralnog centra u procesiji do Crkve u svojim crvenim haljinama. Uz Oca biskupa Milu bilo je još 6 svećenika i đakon Mišel.
Svečanu koncelebriranu svetu misu predvodio je mons.dr.Mile Bogović biskup, apostolski administrator naše biskupije uz suslavlje šestorice svećenika.

Na početku svete mise Oca biskupa i subraću svećenike, kao i roditelje i krizmanike pozdravio je domaćin župnik mons.mr.Tomislav Šporčić, koji se zahvalio biskupu na dolasku i uputio nekoliko prigodnih riječi.

Zahvalu biskupu uputili su i predstavnik roditelja krizmanika i sami krizmanici koji su biskupu darovali i buket cvijeća.

U svojoj homiliji biskup je kazao kako se za ovu propovijed pripremao 17 godina, jer je prije 17 godina kada je putovao na proslavu Presvetog Trojstva u Slunj gdje je župnik bio vaš sadašnji župnik mons.mr. Tomislav Šporčić, nazvao ga je Nuncij i saopćio mu vijest da ga je Sveti Otac Papa imenovao za novog biskupa naše biskupije. Ja sam za svoje biskupsko geslo izabrao” U tebe se Gospodine uzdam, u ime Oca, Sina i Duha Svetoga”. Bit naše vjere je Presveto Trojstvo, mi vjerujemo u zajedništvo. Poruka vjernosti dolazi nam iz Svetog Trojstva, tri osobe jedan Bog, to je izvor života. Predavati se za drugoga da živimo jedan za drugoga. Koliko je opasno kada se čovjek okreće samo prema sebi, onaj tko samo sebe cijeni, uguši se u svojoj sebičnosti. Onaj koji voli drugoga je prenositelj života. Okrenuti se prema drugom je izvor života, i sada kada završavam biskupstvo vidim da nisam loše izabrao svoje biskupsko geslo. Znak križa treba voljeti do smrti. Onaj koji ne poštuje drugog neće ga ni razumjeti. Duh Sveti je onaj koji ljude okuplja oko sebe, gdje je ljubav tu je i razumijevanje. Najveća vrednota u čovjekovu životu je kada si u stanju žrtvovati se za drugoga, svaki je čovjek vrijedan jer je stvoren na sliku Božju, a nije ga naslikao Pikaso. Oni koji ne vjeruju u ljude zato ih i bacaju, nemojte se zatvoriti i biti narcis – zaključio je biskup Mile.

Sakrament svete potvrde podijelio je biskup Mile, a svečanost je uveličao crkveni zbor koji je cijelo vrijeme animirao misno slavlje.

ot krizma2

Tags: križni put, Otočac

Ispis E-mail

CookiesAccept

Pretraživanje stranice